Ayşe Özlem İnci’ye 6 soru | Can Öktemer

Nisan 30, 2021

Ayşe Özlem İnci’ye 6 soru | Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Henüz bitirmediğim, şu an okuduğum kitap Rachel Cusk’un “Övgü”sü. (YKY, Çeviren: Lâle Akalın) Üçleme olarak bahsedilebilecek romanlardan diğerleri, Çerçeve ve Geçiş.  Rachel Cusk’un anlatıcı olarak oluşturduğu karakterler, karakterlerin kullanmaları için uygun gördüğü dili çok sevdim. Anlatıcının, başka karakterlerle ettiği sohbetlerde tam olarak kendisinin hangi duyguda olduğunu kestiremediğim, ama ilerledikçe, İşte bana açılacak, diye düşündüren bir roman. Kitap şimdilik böyle gidiyor.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

“Kendimizden hoşlanmanın bir yolu olarak birbirimizden hoşlanıyorduk ama tabii tek bir söz edilmemişti, çünkü edilseydi hayatlarımızla ilgili olarak çizdiğimiz resim tümüyle mahvolurdu.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Hepsini sayabilirim.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Keşke bu kitabı ben yazsaydım, değil de, daha çok, Ne güzel anlatmış, umarım ben de yazdıklarımda benzer şekilde tesir yaratabilirim, diye iç geçiren biriyim.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

2012’de yazmaya başladım. O zamanlar yakın çevremdeki bir iki arkadaşıma okutmuştum. İlk öyküm 2014’te yayımlandı.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Muhakkak yürüyüş yaparım. Yazının başına oturmadan evvel, eğer gece yarısıysa bile evin içinde yürümeye başlarım. Evdeyken yazdığım odada tek olmayı tercih ederim ve genelde gece ya da sabaha karşı yazarım. Gündüzleri ise herhangi rahat edebildiğim bir kafede kulağımda kulaklık olması şartıyla yazabilirim. Yazının her aşamasında olmasa da yazarken müzik dinlemeyi özellikle tercih ederim.

edebiyathaber.net (30 Nisan 2021)

Yorum yapın