İklim krizi hakkında bilmeniz gereken her şey: İklim Krizinin ABC’si

Aralık 29, 2021

İklim krizi hakkında bilmeniz gereken her şey: İklim Krizinin ABC’si

Yoram Bauman’ın yazdığı, Grady Klein’ın resimlediği “İklim Krizinin ABC’si”, Tuğba Elçin çevirisiyle Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Daha dün, iklim inkarcıları küresel ısınma yoktur diyorlardı, bugün yediden yetmişe hepimiz biliyoruz ki iklim krizi başladı.  

Neden çizgi roman?

Hepimizi derinden yaralayacak bir mesele ise iklim krizi; o zaman her yaştan insana, onların sevdiği formatta ulaşmalıyız. Çizgi roman, oldum olası genç kuşakların severek okuduğu bir tür olmuştur. Sayfalar akıp gider, heyecan doruğa çıkar ve tadı damakta kalır.

Yuvam Dünya Derneği

Sivil toplumun örnek kuruluşlarından birisidir Yuvam Dünya. Adlarıyla ortada değil mi? Yeryüzünü savunan ve bunun için harekete geçen insanların topluluğu. Yuvam Dünya Kitaplığı, bu birliktelik ile şenleniyor. Kapısı her türlü yaratıcı etkinliğe açık olan Yeni İnsan, Yuvam Dünya Derneği ile kurulan iş birliği sayesinde, okurların kütüphanesine önemli eserleri tek tek ve özenle diziyor.      

ABC

Çok kullanılan ve çok sevimli bir metafordur ABC. Bir zamanlar Ali Rıza Binboğa’nın söylediği kim öğretti alfabeyi şarkısındaki gibi, ezbere sayarız biz ABC’yi. Sene 2022 oluyor, bizim şimdi iklim ile ilgili meseleyi ezbere bilmemiz gerekiyor. Zengin ülkelerin hoyratça, sorumsuz ve sürdürülemez bir biçimde, ona “kaynak” gözüyle bakarak ve bu şekilde onun “varlığını” inkar ederek kurduğu düzen, sonunda gelip uçurumun kıyısına dayandı. Yeryüzünü, uçurumun kıyısından tutup almamız ise hep beraber, bütün dünya halklarının mücadelesi ile mümkün olacak. Umutluyuz çünkü bir şeylerin ucundan tutuyoruz.     

Meydan Okuma   

Öyle bir yol ayrımına geldik ki “her zamanki şeyler” ile “alternatifler” arasında bir karar vermemiz gerekiyor. Her zamanki şeyler bizden ancak 1 notunu aldı. Alternatiflerin ise şansı var ama işimizin kolay olduğunu kimse düşünmesin. Alternatiflere yıldızlı pekiyi aldırmak zorundayız; rüyadan uyanma vakti.   

Hediye Etmek  

Önümüzde yılbaşı var. “Ben iklim krizini ezbere biliyorum” diyenlere, buyurun bir fırsat: Bilmeyenlere yılbaşı hediyesi yapın. Çünkü Uğur Mumcu’nun zamanında söyledi gibi: “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olamazsınız.”

edebiyathaber.net (29 Aralık 2021)

Yorum yapın