Her ismin bir hikâyesi vardır | Sevim Şentürk

Şubat 13, 2024

Her ismin bir hikâyesi vardır | Sevim Şentürk

Çocuk ve ergen psikolojisi üzerine yazdığı yazılar, kaleme aldığı kitaplarla tanınan Âdem Güneş, bu kez bir çocuk kitabıyla karşımıza çıktı. Noonan-Her İsmin Bir Hikâyesi, Numan, Noonan’ın babası, Noonan’ın annesi, Doktor Yaşar Amca, Ceyda Öğretmen, Tahsin Öğretmen, Ali ve Emre’nin etrafında şekilleniyor. Anlatı, “Merhaba, ben Numan. Yedi yaşındayım ve dedemle ismimiz aynı. Evet evet, dedemin adını koymuşlar bana. Ben doğduğumda dedem çok sevinmiş. Annem de bu sevinci katlamak istemiş olacak ki böyle bir şey yapmış. Ama adımın başka bir hikâyesi daha var. Bazı arkadaşlarım bana Noonan diye seslenir.” cümleleriyle başlıyor. Yazar; tıp literatüründe Noonan sendromu, boy kısalığı, ensede düşük saç çizgisi, yele boyun, gibi kimi hâlleri gösteren ender bir genetik hastalık üzerinden kurguluyor öyküsünü.

Dikkatle Bakan İnsanlar

Şunu kaydedelim: Âdem Güneş’in çocuklara seslenmesi çok güzel bir buluşma olmuş. Çünkü zaman aksa da çocukluk yılları geride kalıyor. Güçlü ebeveynlerin inşasını bireyin ilk vakitlerinde arayan ve oradan yükselmesi gerektiğinin altını çizen ve nihayetinde Çocuk Deyip Geçmeyin diyen yazarın böylesi bir öyküyü bize ulaştırması bu açıdan da çok kıymetli.

Anne-Babalara çocukların dünyasından konuşan yazar, aslında küçük insanların ne kadar büyük bir farkındalık içinde olduklarını hatırlatıyor. Mesela Numan, yaşının 4,5 olsa da annesinin 4 dediğini, bunun da nedeninin ‘oğlumun boyu kısa denmesin’ endişesinden kaynaklandığını anlıyor ve bunu ifade de ediyor hikâyesinde. Güneş, ana okulundaki bir sahne üzerinden akran zorbalığını ve çocukların nezdinde ‘öteki’ye karşı takındıkları tavrı da çok akıllıca işlemiş, belirtelim.

Her Arkadaşlık Yeşerir…  

Ceyda Öğretmen, deprem tatbikatı yaptırdığı o gün, ‘çöp-kapan-tut’ taktiğini de gösterir. Tüm sınıf bu maceralı anları heyecanla yaşarlar. Bu arada bu özel uygulama esnasında arkadaşlık daha da pekişir, yazarın da söylediği üzere her arkadaşlık zamanla yeşerir.

Velhasıl Âdem Güneş, özel bir yüz görünümü, kısa boy ve doğumsal kalp hastalıklarıyla karakterize genetik bir hastalık olan Noonan Sendromunu çok usta bir üslupla aktarmış. Teknik olarak ifade edersek; 1000 canlı doğumda bir görülen bu hastalıkla alakalı bir farkındalık oluşturuyor Noonan-Her İsmin Bir Hikâyesi. Orhan Ateş’in çizgileriyle güzel bir yolculuğa çıktığınız bu kitapta son sözü Noonan söylesin o zaman: “Bana dikkatlice bakanlara alıştım, sonuçta çok sık görülen bir hastalık değil Noonan. Bilmedikleri için öyle baktıklarını biliyorum ve onlara kısaca durumumu anlatıyorum. Bana Noonan diyebilirsiniz, bile diyorum! Süper kahraman Noonan!”

edebiyathaber.net (13 Şubat 2024)

Yorum yapın