Zamansız, dönüştürücü ve kalpleri ısıtan bir serüven

Ekim 26, 2023

Zamansız, dönüştürücü ve kalpleri ısıtan bir serüven

Carlo Collodi’nin Pinokyo adlı romanı, Simge Konu çevirisiyle Mundi Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Pinokyo, ihtiyar marangoz Geppetto’nun sihirli bir odun parçasından oyduğu canlı bir kukla. Okulu ve ders çalışmayı sevmiyor, yalan söylediğinde burnu uzuyor da uzuyor… Yaramazlıklarıyla başına bin bir türlü bela açan Pinokyo’nun tek bir dileği var; bir gün gerçek bir çocuk olmak.

Marangoz Geppetto, bir gün eski ve büyülü bir ağaçtan kukla yapar. Adını Pinokyo koyduğu bu oyuncak, çok yaramaz ama bir o kadar da saf ve meraklı bir çocuğa dönüşür. Macera dolu bu masalda Pinokyo, başına bir sürü bela açsa da kendisini ve dünyayı keşfeder.
Carlo Collodi’nin yıllara meydan okuyan klasiği Pinokyo, çocukluk ve yetişkinlik arasındaki hassas sınırda dolaşırken sevgi, sadakat ve dürüstlüğün önemini vurguluyor.

CARLO COLLODI, 1826’da Floransa’da doğdu. Asıl adı Carlo Lorenzini’dir. İlahiyat okudu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazdı. 1848’de mizah gazetesi Il Lampione‘yi çıkardı. 1861’de İtalya Krallığı kurulunca gazeteciliği bırakarak çocuklar için yazmaya başladı. Collodi, bütün yapıtlarında çocuk kahramanlarını gerçekçi biçimde yansıttı. 1881’de yazdığı maceralarıyla bütün dünya çocuklarını eğlendiren Pinokyo, dünyanın en ünlü kukla karakteridir. 1890’da Floransa’da öldü.
 
SİMGE KONU, İstanbul’da doğdu. Çocukken hayallerini ressam olmak süslerken, İngilizce öğrenmeye başlamasıyla yabancı dile yöneldi. Yeni hayalinin peşinden giderek lisans öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından çevirinin pek çok alanında yazılı ve sözlü çevirmen olarak çalıştı. Zamanla koşullar onu gönlünde yatan kitap çevirmenliğine yöneltti. Bugüne kadar pek çok kitabın çevirmenliğini ve çeviri editörlüğünü üstlendi. Sıkı bir çocuk kitabı ve edebiyatı okuru olan çevirmen halen İstanbul Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı’nda çeviri çocuk edebiyatı alanında yüksek lisans çalışmasına devam ediyor, “büyükler”in dünyasından ne zaman sıkılsa, kendini çocuk kitaplarının sayfaları arasında buluyor.

edebiyathaber.net (26 Ekim 2023)

Yorum yapın