Her “düşüş”te ayağa kalk! | Burak Soyer

Mart 30, 2024

Her “düşüş”te ayağa kalk! | Burak Soyer

Edib Çapanoğlu, ikinci kitabı “Kaç Kere Düşer İnsan”da, hayatın içindeki birçok konuda tökezleyen, düşen, yara alan insanın, tüm bunları unutmamak kaydıyla kalbine kazıyıp yoluna devam etmesi gerektiğini vurgulayan bir kitap.

“İnsana insanca bir şeyler söyleyebilmek adına zihnimde tuttuğum notlar, artık benim değil senin. Kimi zaman bulutlansa da gökyüzü, kimi zaman güneşler açsa da ne bulutlar ebedidir ne de parlayan güneş… Ebedi olan bizim zihnimizde biriken bulutlar, bizim içimizde açan güneşlerdir. İsterdim ki birimiz bin olsun, bir paylaşımla, bin günün tecrübesi sizi bulsun. Ben yaşıyorsam, siz de yaşamışsınızdır. Sizin başınıza geldiyse, benimkine de gelecektir. Tecrübe, işte bu yüzden kıymetlidir. Paylaşmak ise gayet insanidir. Niyet hayırlıysa, akıbet de hayırlıdır. Yine de bir paylaşım niyetiyle yola çıktım ve kimi zaman yaşadıklarımı, kimi zaman da hayal ettiklerimi paylaştım. Hepsi bu kitabın sayfaları arasında gizli. Sizin keşfetmenizi bekliyor,” diyor Edib Çapanoğlu Destek Yayınları’ndan çıkan son kitabı “Kaç Kere Düşen İnsan”da. 2022 yılında yayımladığı, aşk sularında gezinen “Seninle Her Şeye Varım” adlı ilk kitabıyla dikkat çeken Edib Çapanoğlu, yeni kitabında her adımın bir tecrübe olduğunu, her düşüşün bir kalkışı olacağını ve asla umudu yitirmemizi öğütlüyor.

İnsanın arkaya bakmadan yola devam etmesinden bahsi açarak kişinin değişiminin gerektirdiği sabra, insanın nasıl mutlu olacağının ipuçlarından asla kendini kaybetmemesi gerektiğini belirten Edib Çapanoğlu, hayatın herkese farklı senaryolar sunduğunu ve bireyin de bu senaryodaki rolünü iyi kavrayıp hareket alanının planını ona göre çizdiğinde işlerin daha kolaylaşacağını vurguluyor. Takdir etmenin takdir getirmesiyle içsel huzurun ve çevresel ilişkilerin önemine değinen Çapanoğlu, olumsuz düşüncelerin temeline inerek burada geçirilen zamanla kendimizi mutlu etmemizi, kendimize iyi davranmamızı, belki de en önemlisi kendimize iyi bakmamızın öneminin altını ısrarla çiziyor.

Aşka dair az ama öz düşüncelerini paylaşan yazar, konu üzerine verdiği tavsiyelere okura yol gösterirken tekrar “kendine dönme” noktasına geliyor ve “kendin olunca daha güzelsin”, “kimseye kin besleme”, “kendini mutlu et” gibi kişinin iç dünyasının derinliklerine daha da fazla iniyor ve işi biraz da zamana bırakmak lazım geldiğini ifade ediyor. Hayatta hiçbir şey için geç olmadığını dile getiren Edib Çapanoğlu, her ne olursa olsun insanın içindeki potansiyeli dışarı çıkartma kudretine sahip olduğunu ve bu kudretin “bugün geri kalan hayatımızın ilk günü”nü başlatarak her “ân”ın ayın başlangıçlara yeni yollar açtığını söylüyor.

“Kaç Kere Düşer İnsan”, hayatı boyunca sayısız kez “denemelere” maruz kalan insanın, bunların hepsini heybesine birer tecrübe niyetiyle yükleyip yoluna bakmasının hayattaki hayallerini gerçekleştirme imkânı doğuracağını merkezine alan rota belirlemede yardımcı olmayı amaçlayan bir kitap.

edebiyathaber.net (30 Mart 2024)

Yorum yapın