Hayata sığmayan yazı, yazıya sığdırılan hayat…

Ağustos 11, 2020

Hayata sığmayan yazı, yazıya sığdırılan hayat…

Pelin Özer’in hazırladığı Latife Tekin Kitabı Can Yayınları etiketiyle yeniden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Pelin Özer’in ilk baskısı on beş yıl önce yapılan eseri Latife Tekin Kitabı, yetkin bir yazarın kendine, yazısına, yazarlığa dürüstçe baktığı aynada yansıyanlarla okurların ve özellikle de yazma uğraşına yürekten bağlananların yolunu aydınlatmayı sürdürüyor.

Dünyada yazarak var olmak çok özel bir deneyim. O maceranın kendisinden ses vermek gerek. Bu yolculuklara neden çıkıldığını, bütün bunları niye yaptığınızı anlatmalısınız, sonuçta bu da halüsinasyon görmek gibi bir şey. Sözcükler dünyasının içine giriyorsunuz ve orda halüsinasyonlar görerek yol alıyorsunuz. Bütün bunlara insan neden katlanıyor, neden hevesle bu süreçleri kuruyor?

Yalnızca doğup yaşadığı topraklarda değil uluslararası ölçekte usta yazarlardan Latife Tekin, çok genç yaşta meyvelerini vermeye başlayan, verimli, yenilikçi, enerji dolu yazı hayatının ortalarında Pelin Özer’in uzun soluklu bir söyleşi teklifine olumlu yanıt verdi. Farklı kuşaklardan ve deneyimlerden, birbirinden farklı yaşantılardan geçen iki kadının sesli-sessiz diyaloglarıyla üç yıllık bir çalışmanın ardından oluşan bu kitap söyleşi türünün deneyselliğini ve doğurganlığını mesken tutarken anı, deneme, biyografi, otobiyografi, düşünce, şiir, anlatı gibi farklı türlerin zenginliğini, yazı ve yazarın zamanının geçip gitmezliğini duyumsatmayı da hedeflemişti.

#kadınyazını #biyografi #söyleşi #kökenler #yaratmacesareti #yoksulluk #hayalgücü #yazmatutkusu

Latife Tekin Kitabı’na ilgi duyanlar için ek öneriler: Marguerite Duras, Askıya Alınmış Tutku; Zekiye Antakyalıoğlu, Milan Kundera: Bir Düşün Sonu; Günseli Sönmez İşçi (yay. haz.), Erendiz Atasü Edebiyatı; Nedret Tanyolaç Öztokat (yay. haz.), Söylem, Söylen, Yazın: Tahsin Yücel’e Armağan; Melike Koçak (yay. haz.),  Beşinci Pencere: Cemil Kavukçu Kitabı.

PELİN­ ÖZER,­1972’de ­doğdu. ­Galatasaray ­Lisesi ­ve ­İstanbul ­Üniversitesi ­İletişim­ Fakültesi’nden mezun ­oldu. ­2003’e­ dek­ basın­ ve­ yayın ­alanında ­kültür-sanat ­muhabiri,­ editör­ ve ­redaktör ­olarak çalıştı,­ o ­tarihten ­bu ­yana ­bağımsız ­çalışıyor. Yayımlanmış ­kitapları: Latife Tekin Kitabı (söyleşi, 2005), Cam Kulübeler ­(haiku, ­2007),­ 17 Haziran­ (roman, ­2011),­ Uzay Çiçeği-Weltallblume­ (Almanca-Türkçe­ seçme­ şiirler, ­2014, ­çevirenler:­ Barbara­ Yurtdaş,­ Hüseyin ­Yurtdaş),­ Atlasın Bir Ucunda­ (şiir,­ 2015),­ Beyaz Ev­ (2019). ­Şiir,­ yazı ­ve ­söyleşileri ­çeşitli ­dergilerde­ yayımlanıyor.­ 2010’da­ Boğaziçi­ Kitap­ Fuarı­ Haiku­ Yarış­ma­sı’nda­ bir­ haikusuyla­ Jüri­ Özel ­Ödülü’ne­ değer ­görüldü,­ 2012’de ­17 Haziran romanıyla ­Doğan­ Kitap ­tarafından­ verilen­ Duygu­ Asena­ Roman­ Ödülü’nü­ kazandı. “Öğretilemeyen­ Şeyler” başlığı ­altında ­“Kendinin­ Editörü ­Olmak”, ­“Editörlük İlk ­Adım” ­ve­ “Haiku” üzerine ­dersler ­veriyor.­ Yazı alanında­ danışman­ ve ­eğitmen­ olarak­ çalışıyor.

edebiyathaber.net (11 Ağustos 2020)

Yorum yapın