
Hacer Kılcıoğlu’nun Leb Demeden Leblebi adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Çocuk edebiyatımızın esprili ve duygu yüklü kitaplarıyla sevilen ödüllü yazarı Hacer Kılcıoğlu, okurunu adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. Yakın komşuluk ilişkilerinin yaşandığı, gazoz şişeleriyle, fotoğraf albümleriyle, bahçe oyunlarıyla ve haylazlıklarla dolu, teknolojiden uzak yılları hatırlatıyor. Toplumsal yaşamımızın kültürel değerleri üzerine gülümseterek düşündürüyor.
Duru, gözünü açtığında kendini bahçeli, tek katlı evlerle çevrili, tanımadığı bir kasabada bulur. Karşısına daldan dala atlayarak soluksuz konuşan, cepleri leblebi dolu yaşıtı Jale çıkınca, mecburen onun peşine takılır. Laklak leyleklerin gölgesinde, kayıp horoz Pataros’un peşinde, buzcu dükkânından tren garına, pişi ziyafetinden postanede telefon bağlatmaya uzanan macerada bilmediği sözcükler ve kendi yaşamından çok farklı anılar toplamaya başlar. Duru, hiç tanımadığı bu eski kasabaya nasıl ve neden geldiğini çözebilecek midir?..
Hacer Kılcıoğlu: Manisa, Alaşehir’de doğdu. İngilizce öğretmenliği yaptı. Gezgin olmayı seven, sık sık yolculuklara çıkan Kılcıoğlu, çocukluk ve gençlik anılarını, Ben Eskiden Çocuktum (2003) ve Jale’yle Konuşmak (2006) adlı kitaplarda topladı. İlk çocuk romanı Perşembeleri Çok Severim’i (2009), aynı mahallede büyümüş üç ünlü sanatçının çocukluk yıllarını anlatan İzmir’de Üç Çocuktuk – Sezen, Haluk, Meltem (2010) izledi. Eğlenceli çocuk romanı Bugün Adım Kaktüs Benim’in (2011) ardından Kılcıoğlu, çeşitli ülkelere yolculuklarının izini taşıyan çocuk öykülerini Aydede Her Yerde (2012) adı altında topladı ve kitap, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nce (ÇGYD) 2012 Yılın Öykü Kitabı seçildi. Ertesi yıl Gevrekçiii’de simit satıcısı İzmirli bir çocuğun hayat mücadelesini anlatan yazar, On Numara Çocuklar’da (2014) üç romanının sevilen kahramanlarını (Perşembeleri Çok Severim’in Tibet’ini, Bugün Adımı Kaktüs Benim’in Çiçek’ini, Gevrekçiii’nin Mahmut’unu) bir araya getirdi; Dağ Sustu Dağ Konuştu’yu (2015) da gençler için yazdı. Gökyüzünü anımsatan çocuk öykülerini Havaya Bak (2017) adlı kitabında topladı. Çocukların merak ve hayal gücünün yol açtığı sürprizlere yaslanan romanı Radyo Pencere’yi (2019), sevinçli buluşmalarla ilerleyen İyi Günler Eczanesi (2021) izledi. Kosova’da bisiklet gezisi sırasında yolunu kaybeden anne kıza odaklanan Bas Pedala Luna’dan (2023) sonra, zamanda yolculuk tadındaki çocuk romanı Leb Demeden Leblebi’yi (2025) yazdı. İzmir’de yaşayan Kılcıoğlu’nun bir kızı, bir oğlu var.
edebiyathaber.net (18 Şubat 2025)