‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ davası karar için 7 Kasım’a ertelendi

Eylül 13, 2013

‘Genç Bir Don Juan’ın Maceraları’ davası karar için 7 Kasım’a ertelendi

Ünlü Fransız şair ve yazar Guillaume Apollinaire’nin yazdığı Genç Bir Don Juan’ın Maceraları isimli kitap hakkında verilen beraat kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından tekrar yerel mahkemeye dönen davanın duruşması dün (12.09.2013) saat 11:00’de Çağlayan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sel Yayıncılık genel yayın yönetmeni İrfan Sancı önceki savunmalarına ek olarak: “Yazarların yazdıkları metinler bir bütün olarak değerlendirilir, hem de kendisinin kültür dünyasına kattıklarına bakılır. Dolayısıyla dünya kültür mirası listesinde adı geçen bir yazarın kitabına herhangi bir porno metin muamelesi yapmak sadece bize özgü bir gülünçlük olur. Yargıtay’ın yargılanmamızı istediği maddede çocuk istismarından bahsediliyor, bunun için ortada bir çocuk olması gerekir. Kurgu bir metnin kahramanları ya da yazarları yargılanamaz, yazarlar kitaplarda adam da öldürür, şehirleri de havaya uçurur, kimse bundan sorumlu tutulmaz. Siz burada beni değil Apollinaire’i yargılıyorsunuz,” dedi.

Çevirmen İsmail Yerguz ise “Yine sizin mahkemenizce yargılanan Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları isimli kitapta yalnızca çevirmen olduğum, yayınevinin verdiği bir işi yaptığım gerekçesiyle beraat etmiştim. Şimdi ise sanık olarak yargılanıyorum,” dedi.

Ayrıca mahkemeye yine Apollinaire tarafından yazılan On Bir Bin Kırbaç isimli kitabın yargılandığı ve toplatıldığı, AİHM’e taşınan davada Türkiye’nin mahkum olduğu hatırlatıldı. Aynı yazarın bu kez başka bir kitabının yargılanması ve ceza verilmesinin, Türkiye’nin yine AİHM tarafından cezalandırılacak olması anlamına geldiği belirtildi.

Yeni bir bilirkişi raporunun istenmediği duruşma karar için 7 Kasım 2013, saat 10:30’a ertelendi.

13 Eylül 2013

Yorum yapın