Fırat Cewerî’ye İsveç’ten ödül

Temmuz 14, 2018

Fırat Cewerî’ye İsveç’ten ödül

Nobel Edebiyat Ödülleri’ni veren İsveç Akademisi, İsveç edebiyatının eserlerini Kürtçeye kazandırdığı için 2018 yılı ödülünü Kürt edebiyatçı Fırat Cewerî’ye vermeyi kararlaştırdı.

Fırat Cewerî bugüne kadar, Astrid Lindgren’in “Emil” ve Gunilla Bergström’ün Alfons dizilerileri, İsveç Edebiyatı Antolojisi, Hjalmar Söderberg’in Doktor Glas  romanını,  Şair Gunnar Ekelöf’ün Emgion Prensi İçin Divan, Edith Södergran’ın “Olmayan Ülke” ve Pär Lagerkvist’in Barabbas kitaplarını Kürtçeye kazandırdı. Ceweri’ye ayrıca dünya edebiyatının önemli isimlerinden Dostoyoveski, A. Çehov, J. Stenbeck, S. Beckett ve J. P. Sarte’ın eserlerini Kürtçeye çevirdi.

Cewerî, dünyada 40 civarında İsveç eserini başka dillere çeviren yazar ve çevirmenler olmasına rağmen ödülün kendisine verilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Belki de İsveç Akademisi baskı altında olan, hâlâ eğitim dili olmayan Kürtçeye çevirdiğim için beni ödüle layık görmüştür. Önümüzdeki yıllarda,  bu yasaklı dille evrenselliğe açılan bir edebiyat yaratıldığı için de bu dilin edebiyatı Nobel’le ödüllendirileceğinden eminim”.

kaynak: basnews.com

Yorum yapın