En İyi Roman dalında aday olan ilk çizgi roman!

Kasım 24, 2012

En İyi Roman dalında aday olan ilk çizgi roman!

İngiltere’nin prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Costa Ödülleri bu sene bir ilke tanıklık ediyor. İngiltere ve İrlanda’da çıkan kitapları değerlendiren Costa’da bu sene ilk defa bir çizgi roman ‘En İyi Roman’ dalında finalist oldu; Joff Winterhart’ın yazdığı ‘Days of the Bagnold Summer.’

Kitap, 52 yaşında olan ve kütüphanede çalışan Sue ile 15 yaşındaki oğlu Daniel’in hikayesini anlatıyor. Daniel her yaz, tatil sebebiyle babası ve üvey annesiyle birlikte ABD’nin Florida eyaletine gitmektedir. Fakat bu seneki ziyareti iptal olunca, kitap kurdu Sue ve heavy metal düşkünü, ‘siyah giyen adam’ Daniel bu yazı birlikte tamamlamak zorunda kalırlar.

Yurtdışındaki eleştirilerde kitapta, bir anne ile uyumsuz oğlu arasındaki ilişkinin çok güzel resmedildiği, hayata dair güzel ayrıntıların bulunduğu, buna karşın eğlencenin dozunun da çok düşmediği söyleniyor. Öte yandan ilk eseriyle ana akım ebediyat kulvarında önemli bir ödüle, hem de bir çizgi romanla aday olan Winterhart, öyküsü hakkında ‘Yalnız bir ailenin ve heavy metal’in hikayesi’ diyor.

Türkçe Johnny Cash çizgi romanı: Her Yer Karanlık

Counrty müziğin efsane isimlerinden Johnny Cash’in çalkantılı hayatı film ve kitaptan sonra, bu sefer de bir çizgi romana konu oluyor.

Sanatçının biyografisi olarak kurgulanan ve Türkçe’ye ‘Cash: Her Yer Karanlık’ adıyla çevrilen çizgi romanda, Cash’in hayatının her aşamasına tanıklık ediyoruz.

Çocukluğu pamuk tarlalarında; yoksullukla geçen şarkıcının şöhrete ve hapishaneye kadar uzanan hayatını Reinhard Kleist çizmiş. Yurtdışında bir ‘çok satan’ olan ve Flaneur Comics tarafından Türkçe olarak çıkartılan kitap için, yurt içindeki ilk eleştiriler de olumlu.

Kaan Kavuşan – aksam.com.tr (24 Kasım 2012) 

Yorum yapın