Editörün önerisi: “Saraybosna Blues”

Mart 13, 2023

Editörün önerisi: “Saraybosna Blues”

Semezdin Mehmedinoviç’in “Saraybosna Blues” adlı kitabı, Ketebe Yayınları tarafından Kadir r. Daniş çevirisiyle yayımlandı. 1992 yılındaki Bosna Savaşı’nı çarpıcı bir tanıklıkla anlatan bu kitabı Edebiyat Haber okuyucularına öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden:

Saraybosna Blues, Bosna Hersek’teki son savaşın korkunç koşulları altında yazılan unutulmaz hikâyeler, kesitler ve şiirlerden oluşuyor. Balkanlar’ın önde gelen şair ve yazarlarından Semezdin Mehmedinoviç, Çetniklerin (Sırp milliyetçilerinin) kuşatması boyunca ülkesinde kalmış ve Phantom of Liberty dergisinin editörlerinden biri olarak kentteki direniş hareketinde aktif şekilde yer almıştı. Bu tanıklık, edebiyatın eşsiz gücü ile birleşerek akıllardan silinmeyecek bir okuma deneyimi sunuyor.

“Saraybosna Blues, Nisan 1992’de Bosna Savaşı’nın patlak vermesinden bu yana kuşatılmış bu başkentten çıkan en iyi eser.

Semezdin Mehmedinoviç kimdir?

1960 yılında Bosna’nın Tuzla kentinde doğdu. 1993’te Benjamin Filipoviç ile savaş sırasında çekilen ilk Bosna yapımı filmlerden biri olan Mizaldo’nun senaristliğini ve yönetmenliğini yaptı. Film 1994 yılında Berlin Film Festivali’nde gösterildi ve sonraki yıl Roma’daki Akdeniz Festivali’nde birincilik ödülünü aldı. Mehmedinoviç, eşi ve oğullarıyla 1996’da Bosna Hersek’ten ayrıldı ve Amerika’ya siyasi mülteci olarak yerleşti.

edebiyathaber.net (13 Mart 2023)

Yorum yapın