Editörün önerisi: “İklim Kumarı”

Nisan 26, 2023

Editörün önerisi: “İklim Kumarı”

2018 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen William Nordhaus’un “İklim Kumarı” adlı kitabı 2020 yılında Doğan Kitap tarafından Cesi Mizrahi çevirisiyle yayımlandı. Bu değerli kitabı öneriyoruz.

Tanıtım bülteninden:

Ateşle oynamaktan vazgeçmek

Toplumları, ekosistemleri hatta gündelik yaşantımızı tehdit eden iklim değişikliği üzerine çalışmalarıyla, 2018 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen William Nordhaus’un bu kitabına adını veren “İklim Kumarı”, bireylerin, toplumların ve devletlerin bu sorunla ilgili tercihlerini ifade eden bir metafor. Bu oyunu oynamak zorundayız çünkü iklim değişikliği yanı başımızda tüm gerçekliğiyle duruyor. Ancak ateşle oynamak zorunda değiliz; bu sorunla mücadele için politikalar geliştirebiliriz. Nordhaus, İklim Kumarı’nda dünyanın karşı karşıya kaldığı felaketi incelerken uygulanabilir çözüm yolları öneriyor. Kyoto Protokolü gibi erken dönemde geliştirilen çözümlerin karbondioksit salımını neden istenen düzeye getiremediğini açıklıyor, küresel ısınmanın hızını azaltmada kullanılabilecek iktisat politikaları üzerinde duruyor.

Yazar Hakkında:

William Nordhaus, 1941’de ABD’nin New Mexico eyaletinin Albuquerque kentinde doğdu. Yale Üniversitesi’nde okudu. İktisat doktorasını MIT’de Robert Solow’un danışmanlığında tamamladı. 1967 yılından beri Yale Üniversitesi’nde Öğretim üyesidir. Sürdürülebilirlik, Çevre ekonomisi ve küresel ısınma üzerine uzun soluklu araştırmalar yürütmüş ve onlarca kitaba imza atmış olan Nordhaus’un, iklim değişikliğiyle mücadele politikaları içinde yer alan karbon vergisi ve fiyatı hakkındaki çalışmaları, alanında öncü kabul ediliyor. Fizik, kimya ve iktisat alanlarındaki teori ve sonuçları harmanlayarak geliştirdiği model, günümüzde iklim ile ekonomi ilişkisini anlamak için yaygın şekilde kullanılıyor. William Nordhaus, 2018 yılında Paul Romer’la beraber ekonomi dalında Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür.

edebiyathaber.net (26 Nisan 2023)

Yorum yapın