Edebiyatımızın bir dönemine damga vurmuş tefrikalardan biri daha: “Dilharap”

Kasım 24, 2017

Edebiyatımızın bir dönemine damga vurmuş tefrikalardan biri daha: “Dilharap”

“Tefrika Dizisi”nin yeni romanı, Fatma Fahrünnisa’nın kaleme aldığı Dilharap Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), “Tefrika Dizisi” ile Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarları kitapseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Fatih Altuğ ve Kevser Bayraktar tarafından Latin harflerine aktarılan kitabın editörlüğünü ise Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Reyhan Tutumlu ve Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Ali Serdar üstlendi.

Fatma Fahrünnisa’nın yazıldığı döneme göre oldukça incelikli anlatım teknikleri kullanan Dilharap adlı romanı raflardaki yerini aldı.

Ahmet Vefik Paşa’nın torunu olan Fatma Fahrünnisa Hanım’ın yazdığı ve 1896 güzünden 1897 ilkbaharına kadar Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilen Dilharap, Türkçe edebiyatta iç monolog tekniğini kullanan ilk metin olma özelliği taşıyor.

1890’lar İstanbul’unda seçkin bir ailenin kültürlü ve güzel kızı Mazlume’nin, toplumsal açıdan daha düşük bir aileye görücü usulüyle gelin gitmesini konu alan Dilharap, kendini istemediği ve neden olmadığı bir zoraki evlilik içinde bulan Mazlume’nin bir yandan bir kadın olarak itibarını korurken bir yandan da bu gönül yıkıcı evlilikten kurtulma mücadelesini anlatıyor. Her şey geride kaldıktan sonra, Mazlume anlatıcıdan kendi hikayesini bir roman haline getirmesini ve böylece bir tür zor evliliklerde sağ kalma rehberi oluşturmayı hedefliyor.

edebiyathaber.net (24 Kasım 2017)

Yorum yapın