Tanpınar külliyatı eleştirel basım ile yeniden okurla buluşuyor

Kasım 29, 2023

Tanpınar külliyatı eleştirel basım ile yeniden okurla buluşuyor

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın külliyatı Dergâh Yayınları tarafından yeninden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Modern Türk Edebiyatı’nın büyük yazar ve sanatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın külliyatı yeniden okuruyla buluşuyor.

Külliyatın ilk yayınları; eleştirel basımıyla birlikte Huzur, Mahur Beste, Abdullah Efendi’nin Rüyaları, Yaz Yağmuru ve ilk kez yayımlanan Tanpınar’a ait bir Paul Valéry tercümesi olan Monsieur Teste olacak. Üç yıla yayılan bir arşiv mesaisinin ilk meyveleri olan bu yayınlar önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan ve yaklaşık 30 kitaptan oluşacak olan Tanpınar külliyatının ilk müjdecileri.

Sanatçının, çoğu İstanbul Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü’ndeki Tanpınar Arşivi’nde olmak üzere, bir kısmı öğrencilerinin özel arşivlerinde yer alan evrakı, gayretli bir çalışmayla önce tasnif edilerek yeni harflere aktarıldı; ardından basılmış eserler ve tefrikalarla da karşılaştırılarak ele alındı.

Dergâh Yayınları’nın halen devam eden bu özel çalışmasını Prof. Dr. İnci Enginün danışmanlığında geniş bir ekibi yöneten Sakine Korkmaz yürütüyor. Külliyatın kapak tasarımları Geray Gençer’e ait.

Huzur’un 75. yılına tesadüf eden bu ilk yayınların, geride bıraktığımız yüzyılın büyük sanatçısı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ihtişamlı ve bir o kadar hassas olan iç dünyasına yeni kapılar açmasını umut ediyoruz.

edebiyathaber.net (29 Kasım 2023)

Yorum yapın