Ece Ayhan’ın yazdığı ‘çocuk romanı’ nerede?

Ocak 20, 2014

Ece Ayhan’ın yazdığı ‘çocuk romanı’ nerede?

ece ayhan16 Ekim 1980 tarihli mektupta Ece Ayhan ‘çocuk romanı’ yazdığından söz ediyor ve Arif Damar’dan uygun bir yayınevi bulmasını istiyor. Bitip bitmediğini dahi bilemediğimiz ve edebiyat tarihimiz için önem taşıyan roman dosyasının nerede olduğu meçhul. 

İşte o önemli mektup:

Kardeşim Arif,

(…) Ege’yi yolcu ettikten sonra ver elini Eceabat! Sanıyorum aşağı yukarı yılbaşına dek buralardayım. (…)

Bir bakıma köye gelmem iyi olmuştur diyorum; İstanbul’da bir iş bulmayı burada bekliyeceğim, bir iş artık benim için zorunlu duruma gelmiştir; oğlanın vergi sorunlarını öyle çözümleyeceğim, benim sorunlarımı, annemin sorunlarını v.s. Velhasıl iş bulmaktan başkaca bir çözüm yolu gözükmüyor gözükmiyecek.

Ben ‘bir çocuk romanı’ yazıyorum, üç-dört günde yarım sayfa ancak olabiliyor. Gerçekten sıfır tüketilmiştir. Senden dileğim şudur; çocuk romanlarıyla hangi yayınevi ilgileniyor, yazı makinesi sayfası kaça, ya da forması, ya da toptan ne veriyorlar, aşağı yukarı kaç sayfa istenir?.. bunları bunlar gibi şeyleri bana bildirebilirsen sevinirim sevineceğim. Ege’yi Ankara’ya öyle göndermek zorunda kaldım ister istemez, kendim de köye öyle geldim. Biliyorum, kıran kırana bir ortamdayız ve kesinlikle bir insan toplumu içinde bulunmuyoruz ama umut umuttur.
(…)

ECE AYHAN

Ece Ayhan’dan Arif Damar’a Mektup (6 Ekim 1980)
Hayâl Dergisi, Ocak 2014, Sayı: 48 (Mektup Özel Sayısı-II), s.16

Not: Mektuba dikkat çeken evvel.org‘a teşekkür ederiz.

edebiyathaber.net (20 Ocak 2014)

Yorum yapın