Zadie Smith’in olgunluk dönemi romanı ‘NW Londra’ çıktı!

Ocak 21, 2014

Zadie Smith’in olgunluk dönemi romanı ‘NW Londra’ çıktı!

Zadie smith kapak cZadie Smith’in olgunluk dönemi romanı NW Londra Everest Yayınları’ndan çıktı… NW Londra, günümüz büyükşehrinde beklenmedik karşılaşmaların ve rastlantıların geri dönülmezcesine değiştirdiği hayatları anlatıyor. 

Her karakter için farklı bir anlatım tekniği 

Zadie Smith’in farklı anlatım tekniklerini kullandığı NW Londra, 21. yüzyılın çehresi hızla değişen metropol gerçeğini, başta kadın karakterler olmak üzere dört kentlinin hayatı üzerinden gözler önüne seriyor. 

NW Londra, değişik roman tekniğinin yanı sıra, yer yer trajik, yer yer ironik, özellikle varoluşçu öğeler içermesiyle dikkat çekiyor. Romanda ırkçılık, sınıfsal eşitsizlik, aile içi sorunlar ve her şeyden önemlisi, günümüz büyükşehrinde yaşamanın karakterlerde ve iç-dünyalarda yarattığı açmazlar, farklı biçimlerde aktarılıyor. 

Smith, yeni iletişim biçimleri, sürekli bilgi bombardımanı altındaki bilinç, değişim halindeki metropol gerçeği, sosyal kalıplar içine hapsolmuş günümüz insanı gibi bugüne has evrensel sorunları, yer yer roman sanatının sınırlarını zorlayarak büyük bir ustalıkla edebiyatına yansıtıyor. 

Arka Kapak “Günümüzün en önemli yazarlarından Zadie Smith’in yeni romanı NW Londra, dört şehirlinin hikâyesi ışığında günümüzün metropolünün karmaşık dünyasını gözler önüne seriyor. Sınıf atlamış, hayalperest, belalı ve edebi ergen… bu karakterlerin dördü de doğup büyüdükleri ve birlikte yaşadıkları semti –bir yerde kendi kimliklerini- terk etmek düşü içindedir. Gelgelelim kurtulmak istedikleri sınırların bir tarafı ne kadar boğucuysa, diğer tarafı da bir o kadar korkutucudur.”

 

 

 

 

 

Zadie Smith 1975’te, NW Londra romanın geçtiği yerde, Kuzeybatı Londra’da doğdu. 2000 yılının en çok konuşulan, en başarılı romanlarından İnci Gibi Dişler (Everest 2001), yazarın daha yirmi bir yaşındayken yazmaya başladığı ilk romanıdır ve kısa zamanda eşine az rastlanır bir başarı kazanmış, 2002 yılında televizyon dizisine uyarlanmıştır. Bu romanı İmza Toplayan Adam (2002, Everest-2003 ) ve Güzelliğe Dair (2005, Everest-2007) izledi. Columbia Üniversitesi’nin ardından NewYork Üniversitesi’nde edebiyat üzerine dersler veren Zadie Smith, denemelerini Bugün Farklı Düşünüyorum’da topladı(2009, Everest – 2012).  Zadie Smith, başta Commonwealth İlk Roman Ödülü, Betty Trask, James Tait Black Memorial, Orange gibi prestijli ödüller olmak üzere, daha başka birçok ödülün sahibidir.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2014)

Yorum yapın