Düşlerin mimarı bir boyacı | Likya Bademci

Eylül 24, 2021

Düşlerin mimarı bir boyacı | Likya Bademci

Hava hiç kararmasaydı, gündüz hiç bitmeseydi dünyanın hali nasıl olurdu hiç düşündünüz mü? Bunu düşünen birisi var, Gökyüzü Boyacısı. Günümüz çocuk edebiyatının en sevilen ve okunan kalemlerinden Göktuğ Canbaba’nın yazıp yetenekli illüstratör Ceyhun Şen’in resimlediği Gökyüzü Boyacısı Doğan Egmont aracılığıyla okurlarıyla buluştu.

Aydaki Gizemli Kereviz Yemeği kitabının ardından yayınlanan ikinci resimli çocuk kitabında Göktuğ Canbaba bu kez uzaydan biraz aşağıya gökyüzüne iniyor. Fakat neşesinden ve yaratıcılığından hiçbir şey kaybetmeden.

Kitabın başkarakteri Gökyüzü Boyacısı’na değinmeden evvel iki isimden bahsetmek gerek. Bunlardan ilki Bulut Dağıtıcısı. Adından da anlaşılacağı üzere işi gökyüzünü bulutlarla kaplamak. Hani gökyüzüne baktığınızda hayallere dalmanıza sebep olan, file, eve, balığa, ağaca benzetip hikayeler anlattıran bulutların sebebi Pufurcuk aletiyle gökyüzünde salınan Bulut Dağıtıcısı.

İkincisi ise Yıldız Hanım. Hasır sepetindeki yıldızları birer birer gökyüzüne dizen, seyredenlere dilek tutturan, isim taktıran, geceyi aydınlatan yıldızlardan bahsediyoruz evet. Bulut Dağıtıcısı ve Yıldız Hanım her karşılaştıklarını birbirini selamlayan iki dost aynı zamanda. Her ikisi de yeryüzünde yaşayan insanların çok sevdikleri şeylerin yaratıcısı olduklarından hem mutlu hem gururlular.

Gel gelelim kitabın baş kahramanı Gökyüzü Boyacısı aynı hislerde değil. Ay’a bağladığı ipten sarkan Gökyüzü Boyacısı’nın görevi oldukça asli oysa. Çünkü o, göğü boyayarak gecenin gelmesine sebep oluyor. Fakat bu yüzden de kimse onu göremiyor. Gökyüzü Boyacısı’nın en büyük üzüntü sebebi tam da bu. Kimsenin onun farkında olmaması. Bir gün bunu değiştirmeye kendisi de diğer iki arkadaşı gibi sevilen bir gökyüzü kahramanı olmaya karar veriyor Gökyüzü Boyacısı ve esas macera o zaman başlıyor. Sadece onun için değil, yeryüzünde yaşayan diğer tüm canlılar için de.

Kendi değerinin farkına varmak

Ceyhun Şen’in çizimleri kendi başına bile oldukça anlamlı ve şiirsel olan bu hikâyeyi daha da şairane, büyülü bir hale getiriyor. Göktuğ Canbaba’nın hayal gücünün sınırlarını zorlayan sıcacık anlatımına müzikal bir boyut da getiren Ceyhun Şen ortaklığı resimli çocuk kitapları dünyasına önemli bir katkı da sunuyor.

Diğer yandan kitabın aslında çocuklara fısıldadığı çok güçlü bir mesajı da var. Herkesin birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu ve aynı zamanda sahip olunan bu farklı özelliklerin her birinin kendi başına çok değerli olduğu. Günümüz dünyasının sürekli mükemmel tarifleri yapan, sürekli olunan hal değil de olmak istenilen haller üzerinden kurgular önümüze koyduğu bir düzende bize kendimizi başkalarıyla kıyaslamak değil, kendi değerimizin farkına varmamız gerektiğini hatırlatıyor.

Bu bilinci erken yaşta geliştirmek ise çocukların hem özgüven hem de öz saygı kazanmaları için oldukça önemli noktalardan. Bu haliyle Gökyüzü Boyacısı masallar aleminden çıkıp kalplere dokunan bir hikâye anlatırken aynı zamanda arka planda farkına varamadığımız öz değerleri göze sokmadan ve didaktik olma sıkıcılığına düşmeden anımsatıyor.

edebiyathaber.net (24 Eylül 2021)

Yorum yapın