Duru bir anlatım, şiire yakın öyküler: “Öyleyse Masumiyet”

Kasım 10, 2021

Duru bir anlatım, şiire yakın öyküler: “Öyleyse Masumiyet”

Beyhan Özer’in ilk öykü kitabı “Öyleyse Masumiyet” Kitap Cumhuriyeti tarafından yayımlandı. 

Kitabı ücretsiz olarak okumak için>>>

Kitap hakkında:

Kitap, 13 öyküden oluşuyor. Her bir öykü; suskunluk, yaşam çabası ve ölümle ilişkilenip gerçeklikle yüzleşen bireylerin yolculuğuna odaklanıyor. Geçmiş yaşanmışlıklarını hüzünle anımsayan bir kuşağın, bugüne dair de yanılgılarının olduğu duygusu ağır basıyor bütün öykülerde. Okur için çok tanıdık karakterler hepsi de…  Biri komşusu, diğeri işyerinden arkadaşı veya parkta her gün gördüğü yaşlı bir amca. Yazar, karakterlerini öyle bir sahici dille anlatmış ki hiçbiri yabancısı değil okurun.

“Öyleyse Masumiyet” anlatım bakımından şiire çok yakın duruyor. Yağmurun yağışından, bir annenin unutuşuna kadar geçen zamanın cümlelere dökülüşü hem estetik hem de ses şekillenmesi açısından senfonik ezgilerle ilerliyor. Yazar, okuru öykü karakterlerinin dünyasına duru bir anlatımla taşımıyor sadece,  kulağına da müziğin hoş sedasını bırakıyor.

Beyhan Özer’in “Öyleyse Masumiyet”indeki her öykü sessiz çığlıkların sürgün yeri gibi yenik ve gölgeli…

Kitaptan:

“…Geçen nisan ayında veda etmişlerdi babasına. Şiddetli bir yağış başlamıştı yola çıktıklarında. Mezarlığa vardıklarında yağmur şiddetini azaltmıştı. Gri bulutların kenarından ışık huzmeleri saçılıyordu toprağa. Dudaklarının titreyişini, dişlerini ne denli sıksa da durduramıyordu. Aileden kalan tek akrabası, amcası da karşısında duruyordu. Sanki kirli bir perdenin arkasından sinsice seyrediyordu olanları. Kara gözlüklü camlarının ardından, bakışları tabutun üzerinde donuklaşmıştı bir an. Yüzünde anlamlı hiçbir şey yoktu. Göğsüne koyduğu parmakları tuhaf bir şekilde, şükreder gibiydi. Tekerlekli sandalyesinde oturan annesi, gözlerini sık sık kapıyor; hasta bedenine direnerek belli belirsiz dualar okuyordu ellerini açarak. Bulanık, köpüklü bir su sızıyordu toprağın içine…”

Özgeçmiş:

Beyhan Özer, 1970 İstanbul doğumlu. İş hayatına özel bir havayolları şirketinde (Vip) Yer Hostesliği ile başladı. Ardından uçaklarda 7 yıl Kabin Memuru (Uçuş Hostesliği) olarak çalıştı. Bir süre sonra Uçak İçi Reklam Ajansı’nda Pazarlama Direktörlüğü görevini üstlendi. Yazar, edebiyat eleştirmeni ve akademisyen Feridun Andaç ile yaratıcı yazarlık kurslarına katıldı. Öyküleri, Edebiyat Haber, Oggito, Korsan Edebiyat, Dibace.net ve Kil-tablet’te yayımlandı. “Öyleyse Masumiyet,” yazarın ilk kitabı.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2021)

Yorum yapın