Dünyanın en zengin adamını takdimimizdir: Bay Yüzde Beş

Eylül 23, 2020

Dünyanın en zengin adamını takdimimizdir: Bay Yüzde Beş

Jonathan Conlin’in “Bay Yüzde Beş” adlı kitabı, Ayşe Başcı çevirisiyle Mundi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1869’da İstanbul’un Üsküdar semtinde doğan Kalust Gülbenkyan, 86 yaşında öldüğünde dünyanın en zengin adamıydı. Ortadoğu petrolündeki kişisel payı nedeniyle “Bay Yüzde Beş” olarak nam salmıştı. Kartellerle gizemli çıkar ilişkilerini gizli tutarak petrol baronlarını ve hükümetleri tarafsızlığına ikna eden Gülbenkyan, yarım yüzyıl boyunca üst düzey petrol anlaşmalarına simsarlık yaparak büyük bir servet elde etmişti.

Kalust Gülbenkyan’ın özel hayatı da en az iş hayatı kadar çetrefilliydi. En yüksek ahlaki değerlerde ısrar ederken eşinin cazibesini kendi çıkarı için kullanmaktan çekinmezdi. Gençliğinde aktrisler ve revü kızlarına eşlik ettiği lüks bir hayat sürdü, ilerleyen yaşlarında da birçok kadınla birlikte oldu. Bu esnada Stalin’in ona Hermitage Müzesi’nden sattığı Rembrandt’ları da içeren muhteşem bir sanat koleksiyonu oluşturdu. Gülbenkyan’ın adı bugün de servetini ve müthiş sanat koleksiyonunu bağışladığı Lizbon’daki Gülbenkyan Vakfı’yla anılıyor. 

Gülbenkyan Vakfı arşivlerine ilk defa tam erişim sağlanarak yazılan Bay Yüzde Beş, modern petrol sanayisini şekillendiren Kalust Gülbenkyan’ın karmaşık ve çok yönlü yaşamının heyecan verici hikâyesini gün yüzüne çıkarıyor.B

Tür: Biyografi

Sayfa sayısı: 480

Fiyat: 49,50 TL

JONATHAN CONLIN, ABD’de doğdu, daha sonra İngiltere’ye taşınarak Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü. Lisans üstü çalışmalarını Courtauld Enstitüsü ve Cambridge’de sürdürdükten sonra 2002’de Sidney Sussex College akademik kadrosuna katıldı. Bu dönemde Paris’te uzun arşiv çalışmaları yaparken, Anglo-Fransız ilişkilerinin tarihiyle ilgilenmeye başladı. 2006’da Southampton Üniversitesi’nde göreve başlayana kadar, Victoria dönemi toplumunda evrimin etkisinden, mezarlık tarihi üzerinden Adam Smith’in ahlak felsefesine kadar çok farklı konuda ders verdi. İngiltere’deki National Gallery’nin basılmış ilk tarihini yazan Jonathan Conlin, koleksiyon tarihi, müzeler ve ulusal kültür mirası politikalarıyla ilgilenmeye devam ediyor, televizyonda müzeler, kültür mirası ve televizyon tarihi üzerine yorumlar yapıyor.

AYŞE BAŞCI, 1974 yılında, Yeşilköy-İstanbul’da doğdu. 1997’de Boğaziçi Üniversitesi Mütercim-Tercümalık Bölümü’nden mezun oldu. Kurgu ve kurgu dışı olmak üzere 40’tan fazla kitap çevirdi. Kitap eleştirileri, tanıtım yazıları ve çeviri odaklı köşe yazılarının yanı sıra 2019’da König Dünyayı Dolandıran Türk’ün Romanı adlı kitabı yayımlandı.

edebiyathaber.net (23 Eylül 2020)

Yorum yapın