Ustalıkla işlenmiş, hikâyesi etkileyici bir roman

Şubat 11, 2021

Ustalıkla işlenmiş, hikâyesi etkileyici bir roman

Wendy J. Fox’un Eğer Buz Kırılmasaydı adlı romanı, Oya Yalçın çevirisiyle Konu Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Wendy J. Fox Eğer Buz Kırılmasaydı‘da yaşamlarındaki düğümleri sessizce çözmeye çalışan, birbirine bir biçimde bağlı yedi kişiyi doğal bir şiirsellik ve incelikle anlatıyor. Geçmişle günümüz birbirine paralel olarak ilerliyor. Fox’un en dikkat çeken yanı ince detayları titizlikle yakalaması ve karakterlerini bu ayrıntılarla zenginleştirmesi. Ölüme, hastalığa, ayrılığa verdiğimiz tepkilerin ne kadar çeşitli olduğunu, bir kişinin başına gelen bir felaketin onu hiç tanımayan başkalarını bile nasıl etkilediğini, hayatlarımızı birbirine değdiren o küçücük bağları ustaca gösteriyor Fox. 

Karmakarışık aile bağları, ailenin hem bir kurtarıcı hem de bir yok edici olduğuna dair belli belirsiz hissedilen bir fikir,  felaketleri umutla göğüsleyen güçlü kadınlar romanın ana izleklerini oluşturuyor.

Arka Kapak

Melanie Henderson’ın hayatı bir yalan üstüne kuruluydu. Doğumu ve gerçek kimliği ailesinin yaşadığı küçük kasaba için bir skandaldı. Ancak kendisi bile gerçeği bilmiyordu: Annesi onu doğurduğunda henüz on dört yaşındaydı, babasıysa kestirme yolu kullanmak için buz tutmuş nehirden geçerken boğulup ölmüştü. Otuz beş sene sonra Melanie, hayatını ona göre düzenlediği bir işte çalışıp günübirlik ilişkiler yaşarken zaman zaman kendini parçalanmış hissediyordu. Onu büyüten kadının aslında annesi değil halası olduğunu, neredeyse her gün görüştüğü aile dostunun ise gerçek annesi olduğunu bilmiyordu. Melanie’nin hayatında çok önemli olan bu iki kadın birbirlerine büyük bir sırla bağlanmış, Melanie’ye utanç duymayacağı normal bir yaşam sağlamaya çalışmışlardı. Ancak yazın orman yangınları başladığında, bir araba kazası onları sarstığında Melanie kendini kalp kırıklığının ve çözülmemiş karmaşık bir trajedinin merkezinde bulacaktı.

Eğer Buz Kırılmasaydı yaşamlarındaki düğümleri sessizce çözmeye çalışan, birbirine bir biçimde bağlı yedi kişinin hayatını zamanda bir geri bir ileri giderek, doğal bir şiirsellik ve incelikle anlatıyor.

Övgüler

“Wendy J. Fox, insanın seçimlerini ve yaşamını yalın ama etkileyici bir tasvirle, doğal ve şiirsel bir dille anlatıyor. Ustalıkla işlenmiş, dokunaklı bir hikâye…”

-Kirkus Reviews

“Fox bu romanında yaşamın inceliklerini ve insanların hayatta kalmaya devam etmeleri için buldukları yolları anlatıyor. Aileler boşanma veya ölümle parçalanabilir ama yine de yuva fikrinin temelinde hâlâ aile yatar.”

-Booklist

Eğer Buz Kırılmasaydı etkileyici bir roman. Daha ilk sayfadan Wendy J. Fox’un samimi ve akıcı diline kapıldım. İnsanın belleğinde yer eden dokunaklı bu hikâye, karışık aile bağlarını, insanların birbirlerini nasıl da incittiğini ve de birini kurtarmak için yapılan fedakârlıkları anlatıyor.”

-Jillian Medoff

edebiyathaber.net (11 Şubat 2021)

Yorum yapın