İlhamını Lale Müldür’den alan “Milat” sergisi Yapı Kredi Kültür Sanat’ta

Eylül 23, 2020

İlhamını Lale Müldür’den alan “Milat” sergisi Yapı Kredi Kültür Sanat’ta

Lale Müldür’ün şiirlerinden esinlenerek hazırlanan Milat sergisi 22 Eylül- 31 Ekim tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat’ta sergilenecek.

Tanıtım bülteninden:

Bir imgenin, bir şiirde, mecrası dil olan bir üretim içinde belirişiyle bir resimde var oluşunun başkalıkları neler olabilir? Bir şairin resimleri onun imge dünyasına dair neler söyleyebilir? 

Yapı Kredi Kültür Sanat’ta 22 Eylül – 31 Ekim, 2020 tarihleri arasında düzenlenen “Milat” sergisi bu sorularla yola çıktı. Sergi adını, Lâle Müldür’ün 2019 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış şiir kitabı “Tehlikeliydi, Biliyordum”un ilk şiiri olan Milat’tan alıyor. Müldür’ün resme yoğunlaştığı döneminde yazdığı bu şiir, şairin resimle ilişkisine dair de izler taşıyor.

Milat
Kırmızı döneminde ve her şey kırmızıydı. Camda birden kendimi yakalıyorum İçeriden başlıyor tuhaf bir sürreel dans halinde
İçeriden başlıyor hallejuah
Eklektik bir mermerden yontulmuş olarak BEN
İçeriden başlıyor
BEN
Ama bir resim ne derece temel öğesidir ki bir resmin
O’nun bir süreliğine kaçmadığını kim iddia edebilir hallelujah
Yandan çıplak iki göğe merhaba
Doygun bir göğün altında durağan parlak yıldızlarda oluşmuş yeni yıl yontusunun altında
O’nun gerçekten gelmediğini kim iddia edebilir

Lâle Müldür, yaşamı boyunca resimle kuvvetli bir ilişki kurmuş. Belli dönemlerinde yalnızca dostlarıyla paylaştığı resimler yapan şairin yakın çevresinde hep pek çok ressam olmuş, onlarla birlikte düşünmüş, onların resimlerine konu olmuş, portre çalışmaları için poz vermiş. Müldür’ün, bugün konukları eksik olmayan bir şiir ve resim atölyesini andıran evinin duvarları, bu ressamların Lâle Müldür portreleriyle kaplı. Müldür de şiirlerinde sıklıkla imgesel portreler oluşturmuş. Resimlerinde de tıpkı şiirlerindeki gibi, portreler çoğunlukla yakınlık kurduğu kişilere ait. Bazen zamansal ve mekânsal olarak bir arada olduğu veya kaybettiği dostlarına, bazense Albert Dürer gibi tarihten figürlere. 

“Milat” sergisi biraraya getirdiği yapıtlarla Müldür’ün üretiminde imgeyi yeniden düşünmeye davet ediyor. Şairin resimsel bir yüzeyde kat ettiği ilişkiler içinde, rengin ve jestin etkileşimlerinde, figürün ve fonun müzakere edilme biçimlerinde, sözcüklerin ve cümlelerin bu yüzeye sızma tarzlarında Müldür’ün imge dünyasına açılan yeni pencerelerden bahsetmek mümkün. Bu pencerelerdeki olası görünümler ancak okuyucu ve sergi ziyaretçisinin bakışıyla ortaya çıkacak. 

Küratörlüğü Yapı Kredi Kültür Sanat Sergiler Direktörü Kevser Güler tarafından üstlenilen “Milat” sergisine çevrimiçi etkinlikler de eşlik edecek. Serginin ayrıca Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan bir de sergi kataloğu mevcut. Lale Müldür’ün şiirlerinden bir seçki, Fisun Yalçınkaya’nın kendisi ile yaptığı bir röportaj ve Kevser Güler’in bir metninin yer alacağı kitabın tasarımını Ulaş Uğur yaptı.

edebiyathaber.net (23 Eylül 2020)

Yorum yapın