Dinozor Ailesi’nin şahane kitaplarıyla 2024’e merhaba | Hazal Özhan

Şubat 28, 2024

Dinozor Ailesi’nin şahane kitaplarıyla 2024’e merhaba | Hazal Özhan

1988 yılında yayın hayatına başlayan Ayrıntı Yayınları, 2008’de Dinozor Çocuk markasını kurarak çocuk yayıncılığına adım atıyor ve bununla da kalmayıp 2019 yılında Dinozor Genç markasıyla büyüme yolculuğuna devam ediyor. Metni iyi ve kaliteli olan nitelikli kitaplarla daha çok okura ulaşmayı amaç edinen yayınevi 2024 yılında da şahane kitaplarla okurlarını kucaklıyor.

Çevreye ve canlılara duyarlı, haksızlıklara karşı çıkan, sözünü esirgemeyen ve bunun yanı sıra yaratıcı okumalar yapabilmeleri amacıyla eğlenceli hikayelerle çocuklarımıza farkındalık kazandıran yayınevi, okuduklarını kendi seçen, yeniliklere açık, dünya meselelerine duyarlı, düşün dünyasını geliştirmek isteyen gençlerimize göre de eserler yayınlayarak onlara rehber oluyorlar. Dinozor Çocuk ve Dinozor Genç’in 2024’e damgasını vuracağını düşündüğüm kitaplarını sizler için derledim.

BAHÇENİN SAHİBİ KİM?

Okurlar olarak uzun zamandır devam eden bir tartışmanın tam da ortasına düşüyoruz. Kitaptaki karakterlerin her biri bahçenin kendisine ait olduğunu söylüyordur. Üstelik hepsinin de haklı sebepleri vardır. Doğanın döngüsü için solucanların, arıların, kargaların, kuşların, kirpilerin, karıncaların kısacası tüm börtü böceğin bahçeye ihtiyacı vardır. Bahçenin de onlara tabii… Peki ya bahçenin sahibi kim? Songül Bozacı’nın kaleme aldığı bu tatlı mı tatlı resimli kitabın çizimleri ise Ege Karadayı’ya ait. 4 yaş ve üzeri çocuklar için tercih edebilirsiniz.

EKSİ ÜÇ SERİSİ – Eksi Üç Sayı Salatası

Eksi Üç serisinin yeni kitabında, karakterimiz Eksi Üç’ün başı matematikle derttedir. Bir türlü verilen matematik ödevlerini anlayamaz. Ancak imdadına Lucy yetişir. Evdeki malzemelerden nasıl matematik problemleri çözülür onu öğretir… Ute Krause’un yazıp resimlediği, Nihal Ünver’in dilimize kazandırdığı “Eksi Üç Serisi” çocuklara çizgi film tadında bir okuma keyfi sunuyor. Sevimli dinozor çizimleri ile çocukların gözdesi olan serinin, yeni kitabı Eksi Üç Sayı Salatası’nı da 6 yaş ve üzeri çocuklarınıza ilk okuma kitabı olarak gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

KARAR VERENLER

Karar Verenler kitabında, müthiş bir akran zorbalığı örneği anlatılıyor. Çocuklarımızı büyütürken sessiz kalmayan, hakkını arayan, kendi kararlarını kendileri veren bireyler olmalarını önemsiyor ve bunun için çabalıyoruz. Ama bir an geliyor ki parkta, bahçede, okulda, futbol sahasında kısacası her yerde birinden ya da birileri tarafından zorbalıkla karşılaşabiliyorlar. Bu öyküde çocukların oyun oynama haklarına müdahale ediliyor. Onlar “Karar Verenler” tarafında olabilecekler mi yoksa boyun mu eğecekler? Lisen Adbåge’in yazıp resimlediği bu şahane resimli kitabın çevirisini ise Ali Arda üstlenmiştir. 5 yaş ve üzeri çocuklarınızla zorbalık konusunu detaylıca konuşabilmeniz için ideal bir seçim olacaktır.

VAHŞİ ÇOCUK

Doğa kâşifi olabilmek için bir başucu kitabına ihtiyacınız olabilir. Vahşi Çocuk, doğaya olan ilk yolculuğunuzda size eşlik edecek ve adım adım yaşam alanlarını keşfetmeniz için her şeyi öğretecek nefis bir rehber. Bu müthiş resimli doğa güncesi sizi adeta büyüleyecek. Kitap beş bölümden oluşuyor ve her bir bölümde yeni şeyler öğreniyor, üstelik eve döndüğünüzde yapacağınız bir aktiviteyle sonlanıyor. Çocuğunuzun fazlasıyla ilham alacağına ve doğada vakit geçirmek için can atacağına eminim. 7 yaş ve üzeri çocuklarınıza ve bence kendinize hatta tüm sevdiklerinize armağan edin! Kuzey İrlandalı ödüllü yazar, doğa bilimci ve aktivist Dara McAnulty’e muhteşem ve bir o kadar da gerçeğe yakın illüstrasyonları ile Barry Falls eşlik ediyor. Bana inanılmaz heyecan veren bu kitabı dilimize kazandıran isim ise muazzam çevirisiyle Oğuzhan Şenocak. Doğayı sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi göstermeniz için bu daveti sakın kaçırmayın!

NAN BA

Her birimiz düş mü yoksa gerçek mi bilmediğimiz bir dünyaya gözlerimizi açıyoruz. Merak duygumuz ve varoluş sancımızla “Ben Neredeyim, Buraya Ait Miyim?” soruları zihnimizde dönüp dururken aramaya devam ediyoruz. Kendimizi ve ait olduğumuz biricik yuvamızı bulmak için çabalıyoruz. Sonunda o sıcacık hisse kavuştuğumuzda içimizdeki tüm fırtına diniyor. Nan Ba’nın arayış hikayesi hepimizi derinden etkileyecek. Siyah beyaz desenlerin eşlik ettiği bu etkileyici hikâyeyi Betül Kanbolat yazdı, Emre Mandacı resimledi. 9 yaş ve üzeri tüm çocuklara ve çocuk edebiyatına gönül vermiş tüm okurlara…

BİR ATOMUN YAŞAMI

Başka bir evren var mı? Evrenin başlangıcı Büyük Patlama’dan mı ibaret yoksa bu bir varsayım mı? Bir Atomun Yaşamı kitabı, tüm çocukların ve gençlerin merak kavramını tetikleyerek parçacık, atom, elektron gibi kavramların yanı sıra hep daha fazlasını araştırmalarını sağlayarak adım adım bilime yaklaştıracak. Dünya’yı tanımanın ve evrenin tarihini çocuklara anlatmanın en keyifli ve eğlenceli yolu olabilir… Luca Sciortino tarafından yazılan bu nefis bilim kitabı Noémie Risch-Vannier tarafından resimlendi, çevirisi ise Aydagül Ferullo’ya ait. 9 yaş ve üzeri bilime meraklı tüm okurlara…

DEAR SUPER VILLAINS

Çizgi roman severler için güzel bir seçenek olan DC serisinin bir önceki kitabı “Sevgili Justice League” üyeleri Dünya’yı kurtarmakla meşgul olmadıklarında en büyük hayranlarının, çocukların merak ettikleri soruları yanıtlıyorlardı. Serinin yeni kitabında ise kötü şöhretli haydutların hayatlarına daha yakından bakacak ve büyük bir şeyin peşinde olduklarını fark edeceğiz. Yazar ve çizer Michael Northrop’un hazırladığı bu şahane çizgi romanın çevirmeni Emre Mandacı’dır. 10 yaş ve üzeri çocuklarınız için tercih edebilirsiniz.

KASIM’DA MUMİ VADİSİ

Dinozor Çocuk, Tove Jansson’un dokuz çocuk romanının sonuncusu olan bu romanla yazarın tüm orijinal eserlerini yayınlamış ve okurlarına kıymetli birer armağan bırakmış oluyorlar. Ali Arda’nın dilimize kazandırdığı Kasım’da Mumi Vadisi’nde sonbaharın son günlerinde, kışın yaklaşmasıyla, çeşitli karakterler içlerinde bir değişim yaşamaya başlar ve Mumi Vadisi’ne seyahat etmeye karar verirler. Vadiye vardıklarında Mumileri evde bulabilecekler midir? Benim de defalarca okuduğum ve bayıldığım bu nefis çocuk romanlarını (11 yaş ve üzeri) çocuklarınızla mutlaka kavuşturun!

ONAYA HOŞ GELDİN!

Onaya Hoş Geldin kitabı, gençlerin kendi sınırlarını belirlemesine yardımcı olacak kıymetli bir rehber. Yıllardır çokça karşımıza çıkan “rıza” kelimesi, yüklenen anlamlar sayesinde her defasında bizleri dehşete düşürüyor. Onay-Rıza, Evet-Hayır, Ergenlik, Bedensel Özerklik, Temas, Öz farkındalık, Gizlilik, Sınırlar, Cinsellik ve daha pek çok konuda deneyimlerini paylaşan gençlerin anlattıkları hikâyelerden derlenerek okuyucuyla buluşuyor. Dr. Melissa Kang & Yumi Stynes tarafından hazırlanan bu nefis kurgu dışı kitap, Jenny Latham’ın çizimleriyle renkleniyor. Cansu Akkoyun’un çevirisiyle dilimize kazandırılan Onaya Hoş Geldin kitabı, 12-14 yaş arasındaki tüm gençlere ve onlara yardımcı olabilmek, daha iyi anlayabilmek için durmadan çabalayan ebeveynlere…

TEPETAKLAK

Tepetaklak kitabı, “Başarısızlık Nedir?” sorusuyla başlıyor. İşler sarpa sardığında, tepetaklak olduğunda ne yapacağını bilemeyen gençler için yazılmış. Başarısızlıklarımızdan utanmamamız gerektiğini, işler planladığımız gibi gitmediğinde dirençli olabilmeyi, her ne olursa olsun olumlu düşünebilmeyi, başarısızlıktan kaçınmaya çalışmak yerine hataların öğrenmemize ve büyümemize nasıl yardımcı olduğunu görebilmemiz için ışık tutuyor. Zor zamanlar için bir ilk yardım çantası listesi bile mevcut. Korkularınızın üzerine gitmeye hatta onları yok etmeye hazır mısınız? Elizabeth Day tarafından yazılan bu şahane kurgu dışı kitabı Seda Peker dilimize kazandırmıştır. 12-14 yaş arasındaki gençlere ve hayatının tepetaklak olduğunu düşünen herkese yürekten tavsiye ediyorum.

Her biri kendi kategorisinde çokça adından söz ettirecek kitaplar. Hem çocuklar, hem gençler hem de yetişkinler/ebeveynler bu çağdaş ve özgün eserlerden mutlaka faydalanmalılar. Sözcüklerin sizi sarıp sarmaladığı bir yıl olsun! Herkese keyifli okumalar diliyorum…

edebiyathaber.net (28 Şubat 2024)

Yorum yapın