Dino Buzzati’den “Yaşlı Ormanın Gizemi”

Haziran 19, 2019

Dino Buzzati’den “Yaşlı Ormanın Gizemi”

Dino Buzzati’nin “Yaşlı Ormanın Gizemi” adlı romanı, Yelda Gürlek çevirisiyle Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yaşlı Orman bir efsanedir: Burası çocukluğun köklerinin salındığı; sınırlarının bozulmadan korunduğu; ölümsüz bir güç gibi yaşamı sembolize eden; neşeli, özgür, karşılık beklemeyen bir ormandır. Burada yaşayan orman cinleri, istedikleri zaman bir insana ya da hayvana dönüşebilir, barındıkları ağaç gövdelerinden diledikleri zaman çıkabilirler. Bu cinlerin hayattaki yegâne amacı, ormandaki asırlık ağaçları canları pahasına korumaktır.  Bizi inanılmaza inandıran Buzzati’nin bu fantastik öyküsü, gizemli rastlantıları ve gerçeküstü ayrıntılarıyla kâinatın en kadim meselesini imler: İyi ile kötünün savaşı…

Yelda Gürlek’in İtalyanca aslından çevirisiyle Yaşlı Ormanın Gizemi, okuru içindeki çocukla barıştıracak, yaşamın kalbine dokunduracak büyülü bir öykü…

“Nereden geldiği bilinmeyen ölümcül arzular, daha çok ıssız vadilerde amaçsızca dolaşırlar. Yüreğinin ta en derinlerine işleyerek insanı içinden çıkılmaz bir yalnızlığa sürüklerler. Bu derde düşmek için bazen sadece kuzey rüzgârının estiği günlerde uzun uzadıya ormanları izlemek, koni biçimli bulutları görmek ya da kuzeybatı yönünde birtakım dolambaçlı patikalardan nedensizce geçmek bile yeterlidir.”

Editörün Görüşleri:

Dino Buzzati, eserleri modern klasikler arasında zikredilen İtalyan edebiyatının güçlü kalemlerinden. Çok yönlü bir entelektüel kimliğe sahip Buzzati, romanları, öyküleri ve oyunlarının da yanında ressam ve gazeteci kimliğiyle de öne çıkan bir isim. En başarılı oyunu kabul edilen Un Caso Clinico, Albert Camus tarafından uyarlanarak sahneye konmuştur. Uluslararası üne, Tatar Çölü romanı ile sahip olmuştur. Yaşlı Ormanın Gizemi de yazarın tüm karakteristik özelliklerini bir araya getiren, farklı yaş kitlelerinden okurlara hitap edebilecek nitelikli bir eser.

Bireyin masumiyetini ve erdemlerini koruması, çevresiyle uyum içinde yaşaması, iyi ve kötü gibi insana dair genel okumaların yanında İtalya’nın siyasi geçmişi (Mussolini yönetimi ve karşı direniş) üzerinden bir alt okuma yapmak mümkün. Bütün bu temalar, ilk romanı Dağların Adamı Barnabo’dan başlayıp Tatar Çölü’ne uzanan Buzzati’nin kariyerindeki tüm eserler üzerinde büyük etkiye sahiptir.

edebiyathaber.net (19 Haziran 2019)

Yorum yapın