Bağımsızlığın elkitabı

Ekim 25, 2023

Bağımsızlığın elkitabı

Thomas Paine’in Sağduyu adlı kitabı, Akın Emre Pilgir çevirisiyle Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yazıldığı yıllarda toplanma yerlerinde okunan, Amerikalı düşünür ve devrimci Thomas Paine’in Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasına önayak olan elkitabı Sağduyu bugün hâlâ Amerikan edebiyatının en çok okunan metinleri arasındaki konumunu koruyor.

Aydınlanma Çağı’nın büyük düşünürlerinden Thomas Paine, başta imzasız yayımladığı ve Sağduyu adını verdiği kitabıyla Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi’nin hazırlanmasına önayak olur ve tarihe adını yazdırır. Kısa ve çarpıcı bu metin Amerikan tarihinin en çok basılan ve okunan eserleri arasındadır.

Amerikan Bağımsızlık Savaşı’na son veren metin olarak anılan bu küçük kitap iki temel fikrin üzerinde durur: Amerika’nın İngiltere’den bağımsızlaşması ve demokratik bir cumhuriyet kurulmasının gerekliliği. Meydanlarda, buluşma yerlerinde halkın yüksek sesle okuduğu Sağduyu, George Washington’ın da takdirini kazanır ve İngiliz ordusu ablukaya alındığında kitapçık askerlere dağıtılarak okutulur. Paine’in, siyasetle hiçbir ilgisi olmayan okurun bile bağlantı kurabileceği bir üslupla kaleme aldığı Sağduyu, bağımsızlık kavramını entelektüel çerçevede ele alan ilk metinlerden biri olarak sınıflandırılır.

#kısaklasikler #amerikanklasikleri #bağımsızlık #sömürgecilik #halk #siyaset #tarih

THOMAS PAINE, 1737’de Norfolk İngiltere’de doğdu. Babası Quaker, annesi Anglikan inancına bağlıydı. Paine kısa sürelerle farklı işlerde çalıştı ancak hiçbirinde kalıcı olmadı. Son olarak vergi memuru oldu. Çok para kazanmıyor, kazandığını da kitaplara harcıyordu. İngiltere’deki yılları başarısızlıklarla doluydu. Bi­ten iki evliliği oldu. 1772’de, zam talep ettiği sert bir metin yayımla­yınca görevden alındı. Tam da umutsuzluğa kapıldığı günlerde Benjamin Franklin’le tanıştı ve onun önerisiyle çalışıp para kazanmak üzere Amerika’ya gitti. Bağlantıları sayesinde Pennsylvania Magazine‘in kurulması ve yayın yönetiminde görev aldı. Dergide çalışırken bir yandan kölelik ve Amerikan kolonileri üzerine dikkat çeken makaleler yayımladı. Sağduyu‘yla yalnızca Amerika’da değil dünyada tanınır oldu. Entelektüel anlamda köleliği sorgulatan metin, George Was­hing­ton’a göre insanların düşüncelerinde hatırı sayılır değişim sağladığı için önemliydi.
 
AKIN EMRE PİLGİR, 1987’de Denizli’de doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde doktora eğitimine devam eden Pilgir, serbest tercüman olarak çalışıyor. Zygmunt Baumann kitaplarının yanı sıra Paul D’Amato, Nicolas Whapshott, Peter Frase, Immanuel Ness, Charlie English, James C. Scott gibi yazarların kitaplarını Türkçeye çevirmiştir.

edebiyathaber.net (25 Ekim 2023)

Yorum yapın