Dilge Güney’den “1 GB Adalet”

Eylül 9, 2022

Dilge Güney’den “1 GB Adalet”

Dilge Güney’in “1 GB Adalet” adlı romanı, 12 ve üzeri yaş grubu için Tudem Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Adaletin gücü “gigabaytlarla” ölçülemez!

Ödüllü yazar Dilge Güney’in kaleminden çıkan 1 GB Adalet, okurları çetrefilli bir bisiklet hırsızlığı davasının görüldüğü kalabalık bir duruşma salonuna davet ediyor; biri insan, diğeri ise insandan ayırt edilmesi imkânsız bir robot olan iki şüpheliyle baş başa bırakıyor. 

Gelişen yapay zekâ teknolojilerinin gölgesinde giderek karmaşıklaşan insan-robot ilişkilerini farklı perspektiflerden ele alan roman, gerçekle kurmaca arasında gidip gelen satırlarında geleceğin dünyasına dair önemli varsayımlarda bulunuyor. 

Kitap, insan ve “çocuk” hakları özelinde ceza ve adalet sistemi hususunda okuru derin sorgulamalara itiyor. Ayrıca sınıfsal farklılıklara bağlı olarak ortaya çıkan sosyal adaletsizlik ve hak ihlalleri gibi konulara temas etmeyi de ihmal etmiyor.

Distopik bir gelecekte, keskin hatlarla iki parçaya bölünmüş koskoca bir şehir: Güvenli sayılabilecek “yeşil” bölge ve kaderine terk edilmiş ”turuncu” bölge. Bir uçta turuncu çizgilerin sınırında yaşam mücadelesi veren Ethem; öteki uçta ise Meto adında, reklam faaliyetleri için üretilmiş sosyal medya fenomeni bir robot. Ve şimdi, normal koşullarda ancak rüyalarda bir araya gelebilecek bu iki “çocuk” olağandışı bir hırsızlık davasının sanıkları olarak karşımızda!

Büyük yankı uyandıran böylesi bir davada yargı, tarafsızlığını koruyabilecek mi? Adaletin “gigabaytlarla” ölçüldüğü bir toplumsal düzende kim suçlanacak, kim aklanacak? 

Gençleri suça sürükleyen faktörler üzerine düşündüren 1 GB Adalet, çocukların yargılanması ve cezalandırılması gibi konularda hem sağduyulu hem de gerçekçi bir anlatı sergiliyor.

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

1980 senesinde doğdu. Sekiz yaşında öykü yazmaya başladı ve öğrencilik hayatı boyunca yazmayı hiç bırakmadı. 2003’te Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 2008’de oğlu dünyaya geldi, o zamandan itibaren çocuk kitaplarının büyüsüne kapıldı; böylece çocuklar ve gençler için yazmaya başladı. 2015 yılında Nevzat Süer Sezgin’in Çocuk Edebiyatı Atölyesine katıldıktan sonra ilk kitabı yayımlandı. Mavi Yıldız isimli ilkgençlik romanı, 2018 yılı Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödülü’nü aldı. 2020’de, Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi Açıköğretim Önlisans Programını tamamladı. 2021’de Düdüklü Tencere Orkestrası adlı dosyasıyla Muzaffer İzgü Çocuk Romanı Ödülü’nü kazandı. İzmir’de yaşıyor. Araştırma yapmayı seviyor. Çocuk ve ilkgençlik edebiyatının yanı sıra çocuk haklarına, bilimkurguya, dünya mitolojilerine, farklı kültürlere ve deneysel edebiyata ilgi duyuyor.

edebiyathaber.net (9 Eylül 2022)

Yorum yapın