Diderot’dan ahlaka yönelik düşünceler ve öğütler

Kasım 11, 2022

Diderot’dan ahlaka yönelik düşünceler ve öğütler

Deniz Diderot’nun “Bu Bir Masal Değildir” adlı kitabı, Alper Bakım çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Denis Diderot’nun 1772 yılında kaleme aldığı, içinde iki öykü bulunduran Bu Bir Masal Değildir, okura hayat boyu işe yarayacak öğütler veriyor. 

Aydınlanma Çağı’nın Fransa’daki temsilcisi Diderot’nun, “Bu Bir Masal Değildir” ve “Bourbonne’lu İki Dost” öykülerini bir araya getiren bu derleme, yazarın insan davranışı ve ahlak kavramına dair gözlemlerini sürükleyici birer olay örgüsü eşliğinde okurla buluşturur. Diderot’nun zamanının insanını adeta birer antik trajedi karakteri haline getiren iki felsefi öyküsü, dostluk, aşk ve özsaygı kavramlarını irdeler.
 
“Bu Bir Masal Değildir”, iki kişi arasındaki aşk, sevgi, sadakat gibi bağların uzaktan göründükleri kadar saf olmayabileceği ihtimalini hatırlatır. Bir Saint-Lambert masalının parodisini yapan “Bourbonne’lu İki Dost” ise kendi içinde birbirine tezat iki anlatıyı buluştururken, din adamlarının dini kendi buyurdukları şekilde algılamayanlara gösterdikleri tavrı ifşa eder.

#kısaklasikler #fransızklasikleri #ahlakfelsefesi #aldatma #insandoğası #hayatdersleri

Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 19,00 TL

DENIS DIDEROT, 1713’te Fransa’nın Langres kasabasında, saygın bir bıçak ustasının oğlu olarak doğdu. Langres’da bir Cizvit kolejinde eğitimine başladı. Ailesi papaz olmasını istiyordu ve din eğitimini güçlendirmek üzere Paris’e gitti; ancak fikri değişince kısa bir süre hukuk okudu, ardından yazar ve çevirmen olmak istediğinde karar kıldı. Bu durumu kabullenemeyen babasının ona sırt çevirmesinin ardından on yılını zorluk içinde geçirdi. En önemli eserlerini 1740’larda yazdı, yine aynı dönemde Rousseau ile tanıştı. Alembert’le birlikte Aydınlanma Çağı ve Fransız Devrimi’nin sembollerinden biri haline gelen Ansiklopedi‘yi yayımladı. Diderot kariyerinin büyük kısmında maddi sıkıntılar çekti, ayrıca yaşamı boyunca edebî başarısı olarak yalnızca oyunları ve Ansiklopedi gösterildi. Le rêve de d’Alembert (Alembert’in Rüyası), Kaderci Jacques ve EfendisiRameau’nun Yeğeni gibi önemli eserleri ancak ölümünden sonra yayımlandı. Akciğer embolisi nedeniyle 1784 yılında Paris’te yaşamını kaybetti. Takip eden yüzyıllarda Balzac, Stendhal, Zola, Comte gibi yazarlarda önemli izler bıraktı. Günümüzde Aydınlanma Çağı’nın felsefecisi, yazarı ve sanat eleştirmeni olarak anılıyor.
 
ALPER BAKIM, Bursa’da doğdu. Koç Özel Lisesi’ni bitirdi. Sorbonne Nouvelle-Paris 3 Üniversitesi, Fransız Edebiyatı alanında lisans eğitimi aldıktan sonra, aynı üniversitede Karşılaştırmalı Edebiyat yüksek lisansı yaptı. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Koç Üniversitesi’nde Fransızca dersleri verdi. Doktora eğitimine ve kitap çevirileri yapmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (11 Kasım 2022)

Yorum yapın