Zeynep Oral’ın sevilen kitabı “O Büyülü İnsanlar” yeniden raflarda

Eylül 11, 2023

Zeynep Oral’ın sevilen kitabı “O Büyülü İnsanlar” yeniden raflarda

Zeynep Oral’ın “O Büyülü İnsanlar” adlı kitabının gözden geçirilmiş yeni baskıİnkılâp Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İnsan olmanın, hatıraların ve sanatın iç içe geçtiği “O Büyülü İnsanlar” kitabıyla Zeynep Oral, engin bilgilerini bir araya getirdiği kitaplarını, gözden geçirilmiş yeni baskılarıyla İnkılâp Kitabevi etiketiyle çıkarıyor.

Zeynep Oral, gazetecilik alanındaki uzmanlığına dayanarak yıllar boyu dünyaca önemli sanatçılarla biriktirdiği anı ve deneyimlerini “O Büyülü İnsanlar” kitabında okuyucularına aktarıyor. Çalışmasında yer verdiği isimlerin görünenin ve bilinenin dışındaki gizli kalmış sanatçı kişilikleriyle tanıştıran Oral, kaleminin gücü ve anlatımının başarısı ile okuyucularına sayfalar arasında dans etme olanağı tanıyor.

“O Büyülü İnsanlar” kitabı ile sanata ve sanatçıya verilmesi gereken değeri bir kere daha gündeme getiren Oral, okuyucularına sunduğu akıcı okuma ve anlatım serüvenini kendine has deneyimleri ile taçlandırıyor. Bu sayede de Türk edebiyatının anı türünü yeniden tanımlıyor.

İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini alan; “O Büyülü İnsanlar”, insan olmanın anlamı, sanatın ve insanın beraberliği konularından bahsediyor. Oral’ın yaşadığı anılarla örneklendirilen bu çalışma hayatın sunduğu çeşitli yolları ve hikayeleri bir araya getiriyor.

Kitap Hakkında

Zeynep Oral O Büyülü İnsanlar’da, gazetecilik mesleğinin ona kazandırdığı birbirinden değerli ve biricik isimlerin, kendisinin tabiriyle; “Yaratıcılıklarını daha güzel, daha doğru, daha aydınlık, daha adil, daha insanca bir dünya yaratmanın hizmetine vermiş olanlar”ın, hiçbir yerde duyamayacağımız yönlerini ve birebir yaşadığı samimi anılarını kaleme alıyor. 

Koroya dönüşen özgürlüğün sesi; Zülfü Livaneli,

Bir tiyatro neferi; Tuncel Kurtiz,

Dehasını çılgınlığından alan; Salvador Dali,

20. yüzyılın “efsane” filozofu; Jean Paul Sartre,

Kendini topluma adamış eşsiz bir kişilik; Türkan Saylan,

Rüzgârlara, dalgalara, Ege’ye karışan ses; Halikarnas Balıkçısı,

Beyazperdenin “Çirkin Kral”ı; Yılmaz Güney,

“Dinozor”luğuyla(!) cehalete meydan okuyan; Mina Urgan,

“Serçe bilekli, aslan yürekli” tiyatrocu; Gülriz Sururi;

Ve daha birçok kıymetli, benzersiz kişilikleriyle ve sanatlarıyla dünya tarihine damgasını vurmuş isimler… “Her biriyle zenginleştim. Hepsinden çok şey öğrendim. Her biri çoğalmama neden oldu…” diyor Zeynep Oral. O Büyülü İnsanlar sayesinde bizler de bu “portre”lerden çok şey öğreniyoruz. 

Alev EbuzziyaKudsi Ergüner
Dido SotiriyuMehmet Ulusoy
Eduardo GaleanoMengü Ertel
Elia KazanMehmet Aksoy
Güher-Süher PekinelMikis Theodorakis
Engin CezzarPina Bausch
James BaldwinSuna Pekuysal
Joan BaezTurhan Selçuk

edebiyathaber.net (11 Eylül 2023)

Yorum yapın