Deniz Utlu ile “Savrulanlar” okuma ve söyleşisi 23 Ekim’de

Ekim 20, 2021

Deniz Utlu ile “Savrulanlar” okuma ve söyleşisi 23 Ekim’de

Goethe-Institut Ankara’nın düzenlediği Deniz Utlu ile “Savrulanlar” romanı okuma ve söyleşisi, 23 Ekim Cumartesi 18.00’de Metin Celâl moderatörlüğünde düzenleniyor.

Deniz Utlu’nun ilk romanı, Almanya ve Türkiye arasındaki İşçi Alma Anlaşması’nın 60. yılında durup düşünme imkanı sunuyor: “Bir göçmen neden bir zenginleşme olmak zorundadır? Beraberinde ‘zenginleştirici’ bir şey getirmeden var olma hakkına sahip değil midir? Bir toplumda bizi taşıyan nedir? Özel ailevi bağlar dışında bizi ayakta tutan dayanaklar nelerdir?”

Deniz Utlu, Berlinli ikinci kuşak iki misafir işçi çocuğunun hikayesini keskin ve şiirsel bir şekilde anlatıyor. Uyum, yurt ve dile ilişkin klişelerin ötesinde roman, yasla başa çıkabilmeye dairdir. Edebi dürtüsü ise kendini şu şekilde ortaya koymaktadır: “Beni ilgilendiren insanlardır; ne kadar iyi Almanca konuştukları değil.“

Etkinliğe ancak HES Kodu ibraz edilerek girilebilecektir.

Yazar hakkında

Deniz Utlu Berlin ve Paris’te felsefe ağırlıklı iktisat eğitimi aldı. 2003 yılında, Marianna Salzmann ve  diğerleri ile birlikte 2014 yılına kadar çıkaracakları freitext dergisini kurdu. 2014 yılında Graf Verlag tarafından yayımlanan ilk romanı “Die Ungehaltenen” (Savrulanlar), Utlu’nun bir dizi etkinliğinin de küratörlüğünü üstlendiği Berlin Maxim Gorki Tiyatrosu için Hakan Savaş Mican tarafından tiyatroya uyarlandı. Utlu ayrıca köşe ve deneme yazarı olarak da faaliyet göstermektedir. İkinci romanı “Gegen Morgen” 2019 yılında Suhrkamp Verlag tarafından yayımlanmış ve “Text & Sprache” Edebiyat Ödülü’nün kısa listesine seçilmiştir. Utlu 2019 yılında Hannover Edebiyat Ödülü’ne; 2021 yılında ise Alfred Döblin Ödülü’ne layık görülmüştür. Alfred Döblin Ödülü jürisi, kararını “Utlu, Alman edebiyatı için Hannover’den Türkiye’ye; Suriye sınırına değin uzanan bir hafıza coğrafyası açmaktadır” cümlesiyle duyurmuştur. (Kaynak: Wikipedia)

Deniz Utlu gelecek yıl Tarabya Kültür Akademisi’nin konuğu olacaktır. İlk romanı “Savrulanlar” Ayrıntı Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılmış olup “Gegen Morgen” adlı romanının Türkçe çevirisi de gelecek yıl yayımlanacaktır.

Moderatör hakkında

1961 yılında Ankara’da doğan şair ve yazar Metin Celâl, önce ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü’nde okumuş (1982); ardından Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirmiştir (1985). İlk şiiri 1980 yılında Oluşum’da yayımlanan Celal’in şiir ve eleştirileri Varlık, Gösteri, Sanat Olayı gibi saygın edebiyat dergilerinde yayımlanmaya devam etmiştir. Kurucularından olduğu „80 Kuşağı Şiiri“ akımından arkadaşları ile birlikte İmge/Ayrım (1984), Poetika (1985), Fanatik (1989) gibi çeşitli şiir dergileri çıkarmıştır. 1999 yılında Metin Celal, Türkçe çağdaş şiir üzerine Türkçe ve İngilizce gezilebilecek olan turksiir.com sitesini kurmuştur. Yıllar içinde çeşitli yayınevleri ve edebiyat dergilerinde editör ve redaktör olarak çalışan Metin Celal, 1992 yılından bu yana Parantez Yayınları’nda yönetici ve 2008 yılından bu yana İstanbul Şiir Festivali’nin koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Şiirleri 9 dile çevrilmiştir.

Adres: Atatürk Bulvarı 131 Bakanlıklar Ankara
Tel+90 312 471 41 41

edebiyathaber.net (20 Ekim 2021)

Yorum yapın