Anamed’de “Taş Yerinde Ağırdır” Çalıştayı

Eylül 23, 2016

Anamed’de “Taş Yerinde Ağırdır” Çalıştayı

1474359870_anamed_tas_yerinde_agidridr_calistayi_posteriKoç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), British Museum Konservasyon Bölümü ve International Training Programme işbirliğiyle, 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde “Taş Yerinde Ağırdır: Akdeniz Ülkeleri Çerçevesinde Ağır Tarihi Objelerin İn-Situ Korunması, Belgelenmesi ve Sunumu” adlı çalıştayı düzenliyor.

Beyoğlu’ndaki ANAMED binasında gerçekleştirilecek çalıştayda, bir araya gelecek olan farklı ülkelerden katılımcılar taşınır ve taşınmaz ağır tarihi mirasın bulunduğu çok sayıda arkeolojik ve tarihi yerleşim yerindeki koruma, konservasyon ve restorasyon çalışmalarına yönelik güncel uygulamaları tartışacak. İki gün boyunca 09.00- 17.00 saatleri arasında ANAMED’de düzenlenecek olan çalıştay, ücretsiz olarak takip edilebilecek.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), British Museum Konservasyon Bölümü ve International Training Programme işbirliğiyle düzenlediği “Taş Yerinde Ağırdır: Akdeniz Ülkeleri Çerçevesinde Ağır Tarihi Objelerin İn-Situ Korunması, Belgelenmesi ve Sunumu” Çalıştayı için dünyanın önde gelen isimlerini İstanbul’da ağırlayacak. 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde Beyoğlu’ndaki ANAMED binasında gerçekleştirilecek çalıştayda, Akdeniz havzası ülkelerindeki taşınır ve taşınmaz ağır tarihi mirasın bulunduğu çok sayıda önemli arkeolojik ve tarihi yerleşim yerinden deneyimlerin paylaşılması ve olası işbirlikleri için fikir alışverişinde bulunulması amaçlanıyor.

İki gün sürecek çalıştayda, arkeolojik veya tarihi taş binalar, heykeller, duvar resimleri ve mozaiklerin konservasyonu, restorasyonu, bilimsel analizi, belgelenmesi ve in-situ sunumları üzerine odaklanılacak. Çalıştayda, bu parçaların bulundukları yerden taşınması ve başka yerlere nakledilme süreciyle ilgili çalışmalar konu edilecek. Aralarında 2016’da Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Ani tarihi kentinden dünyanın en eski düzenli yerleşim alanı kabul edilen Çatalhöyük’e, Atina’daki Akropolis Müzesi’nin yeniden sergileme çalışmalarından Ürdün, Aziz Lut Mozaikleri’nin sunum tekniklerine dair dikkat çekici örneklerin yer aldığı konservasyon ve restorasyon uygulamaları anlatılacak.

Saha çalışmalarında edinilen pratik bilgilerin aktarılacağı çalıştayda, dört ana tema ele alınacak: taş binalar ve ağır nesnelerin konservasyon, restorasyon ve sunumu, ağır nesnelerin sahada yerinden kaldırılması ve taşınması, sahada belgeleme ve bilimsel araştırma teknikleri, taş binalar ve ağır nesnelerin in-situ sunumlarının koruması. İki gün boyunca 09.00 – 17.00 saatleri arasında ANAMED’de düzenlenecek etkinlik, ücretsiz olarak takip edilebilecek.

edebiyathaber.net (23 Eylül 2016)

Yorum yapın