David Almond’dan “Piranalarla Yüzen Çocuk”

Nisan 7, 2015

David Almond’dan “Piranalarla Yüzen Çocuk”

PiranalarlaYuzen kpk ozl cDavid Almond’un 8-12 yaş grubu çocuklar için yazdığı “Piranalarla Yüzen Çocuk”, Oliver Jeffers’ın resimleri ve Mine Kazmaoğlu’nun çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Günışığı Kitaplığı koleksiyonunda Ay’a Tırmanan Çocuk, Garajdaki Giz, Dünya Büyülü Bir Yer ve Alevler Arasında kitaplarıyla yer alan, Hans Christian Andersen ödüllü İngiliz yazar David Almond’un romanı, işsiz kalan amcasının, üretim alanına çevirdiği evde, sadece çalışarak geçen tekdüze yaşama hapsolmuş bir çocuğun evden çıkış ve değişim öyküsünü anlatıyor. Çıktığı yolculukta benzersiz insanlarla tanışan, içindeki gücü ve sevgiyi keşfeden çocuğun öyküsü, yazarın sıradışı edebi ustalığıyla okuma keyfi yaşatırken, bir yandan da birçok konuyu düşünme ve tartışma olanağı sağlıyor. Farklı insanların toplum mühendislerince dizgine getirilme ve sindirilme çalışmalarına maruz kalması, hataların telafisi için çaba gösterme, her bireyin içindeki “özel insan”ı keşfetmesi ve vücuda getirmesi gibi, hem toplumsal hem de bireysel okumaların yolunu açıyor.

Kitaptan

Stanley, işsiz kalınca evi konserve üretim işliğine çeviren amcasının yanında, birbirinden farksız uzayıp giden saatler boyunca çalışmaktadır. Ama bir gün bu tekdüzelik yerle bir olur. Doğum gününde kasabada yeni kurulan panayır, Stan’i daha önce hiç karşılaşmadığı tuhaflıkta insanlarla buluşturur. Önünde bir macera, ardında ise sevdiği amcası ve yengesi vardır. Tam da o sırada ortaya esrarengiz bir minibüs çıkar. Stan bir yol ayrımında mıdır?

Yazar hakkında

David Almond, 1951’de İngiltere’de doğdu. Yetişkinler için yazdığı kitapların ardından, Garajdaki Giz (Skellig, 1998) adlı çocuk romanıyla ödüller aldı. Sinemaya ve operaya uyarlanan bu kitabını, yine üst üste ödül kazanan ve çocuk edebiyatı sınırlarını aşan bir başyapıt olarak ünlenen Dünya Büyülü Bir Yer (Kit’s Wilderness, 1999) izledi. Hemen her kitabında İngiltere kırsalını konu alan Almond’ın Alevler Arasında (The Fire-Eaters, 2003) adlı romanı da, savaş karşıtı söylemiyle dikkati çekti, ödüller aldı. My Dad’s a Birdman (Babam Bir Kuşadam, 2008), Slog’s Dad (Slog’un Babası, 2010) ve Ay’a Tırmanan Çocuk (The Boy Who Climbed into the Moon, 2010) ile resimli çocuk kitaplarına yönelen Almond’ın Türkçe’ye çevrilen son çocuk romanı Piranalarla Yüzen Çocuk (The Boy Who Swam with Piranhas, 2013). 2010’da dünya çocuk edebiyatının en önemli ödülü olan Hans Christian Andersen Ödülü’nü kazanan yazarın son romanı A Song for Ella (Ella İçin Bir Şarkı, 2014). Almond, çocukluğunun geçtiği kasabanın yakınındaki Newcastle-upon-Tyne’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (7 Nisan 2015)

Yorum yapın