Hürriyet düğünleriyle, Cumhuriyet şarkılarıyla kurulan bir ülke…

Ekim 4, 2023

Hürriyet düğünleriyle, Cumhuriyet şarkılarıyla kurulan bir ülke…

Leyla Ruhan Okyay’ın “Bennane’nin Uçan Koltuğu” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Usta öykücülüğüyle her yaştan okura seslenebilen, içtenlikli üslubuyla sevilen yazar Leyla Ruhan Okyay, Cumhuriyet’imizin 100. yılını özel bir romanla kutluyor. Kuruluşunun ilk yıllarından bugünlere dek katettiği yolu, kazanımlarını ve dönüştürücü gücünü, köy enstitüsü mezunu bir öğretmenin hikâyesiyle anlatıyor. Tarihsel bir kurguya oturan bu sıcacık roman, Cumhuriyet’in birleştiren, geliştiren, geleceğe güvenle baktıran öngörülü ilkelerine ve değerlerine bir güzelleme niteliğinde.
 
İnci, çok sevdiği ninesi Nane’yi neşelendirmenin yolunu arar. İncir ağacındaki koltuğunda keman çalan, çocukları etrafına toplayıp masallar anlatan, cepleri hep kitap, yemiş dolu olan Bennane Nine’nin hayat hikâyesinin peşine düşer. Elinden her iş gelen, biçki dikişten de, toprak ve tamir işlerinden de anlayan köy enstitülü Bennane’nin anıları çocuğu, Cumhuriyet’in erken yıllarına götürür. Büyük küçük herkesi buluşturan coşkulu Cumhuriyet kutlamaları yine incir ağacının altında gerçekleşecektir…
 
Leyla Ruhan Okyay, Kırklareli, Alpullu’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı fakültede Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Enstitüsü’nde kent koruma projelerinde çalıştı; yüksek lisans eğitimini de aynı konuda tamamladı. İlk öykü kitabı Gölgesi Güz’ü (2000), Geyikli Orman (2003) ve Çilesine Âşık (2010) izledi. Yalın diliyle dikkati çeken Okyay, çok sayıda seçkiye katıldı. 2006’da Almanca’ya çevrilen, Türk edebiyatından öykücüler antolojisinde yer aldı. İstanbul’un semt tarihleri kapsamında, Yeşilköy: Bizim Köyden Trenler Geçer (2012) adlı kitapta çocukluk anılarını anlattı. Okyay’ın, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonu için yazdığı romanı Leylek Havada (2012), Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2012 Yılın En İyi Gençlik Romanı seçildi. Hayal Kız (2014) adlı renkli resimli öyküsünde, hayallerinin peşini bırakmamakta kararlı bir çocuğu anlattı. Hayallerin de yolculuk olduğunu duyumsatan romanı Bulut Delisini (2017), okuru neşeli bir aileye konuk eden Ev Değil Çarşamba Pazarı (2020) izledi. Okyay’ın son romanı, köy enstitülü bir ninenin anılarını içeren Bennane’nin Uçan Koltuğu (2023), Cumhuriyet’in 100. yılına bir armağan. Yazar, İstanbul’da yaşıyor; bir kızı var.

edebiyathaber.net (4 Ekim 2023) 

“Hürriyet düğünleriyle, Cumhuriyet şarkılarıyla kurulan bir ülke…” üzerine bir yorum

Yorum yapın