COVID-19 aynı zamanda bir kültür virüsü mü?

Eylül 30, 2020

COVID-19 aynı zamanda bir kültür virüsü mü?

Erdem Dağdemir’in Bir Kültür Virüsü adlı kitabı Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Her felaket, kökten bir değişimin habercisidir. Felaketin boyutu, değişimin boyutunu belirler. Küresel çapta bir felaket, küresel çapta bir değişim demektir. COVID-19 insan sağlığına zarar veren ölümcül bir virüs olduğu kadar, aynı zamanda toplumların davranışlarına, geleneklerine, rutinlerine ve ritüellerine de zarar veren, değişime uğratan bir kültür virüsüdür.

Erdem Dağdemir’in kaleme aldığı Bir Kültür Virüsü adlı kitap, pandemi sonrasında yaşanan, kültür paradigmalarındaki değişimlere dikkat çekiyor. İnsanoğlunun canlılığını sürdürebilmek adına, değişen çevre ve koşullara ne kadar hızlı bir şekilde adapte olduğunu anlatan kitap, dördüncü sanayi devrimi sonrasında yaşanan değişimi, dizayn edilen kültürü ve ardındaki dönüşümü inceliyor: İnsanın dönüşümünü…

COVID -19 sonrası değişen kültür paradigmalarının incelendiği, Erdem Dağdemir’in yazdığı Bir Kültür Virüsü Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Arka kapak yazısı:

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hayatımızı bir anda distopyaya dönüştüren Covid-19, yeryüzündeki ne ilk ne de son salgın. Ancak yine de insanoğlu virüsle nasıl baş edeceğini, virüs bittikten sonra nasıl bir hayatın kendisini beklediğini çözümlemekte başarılı değil. İşte Erdem Dağdemir, tüm dünyayı etkisi altına alan ve hayatlarımızı bir anda dijital ekranlara sığdıran Covid-19 virüsünün bugününü ve geleceğini tartışıyor bu kitapta.

İnsan beyninin adaptif bir organ olduğunu savunan Dağdemir, Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle beynimizin ne gibi değişikliklerle mücadele ettiğini, duygusal ve zihinsel olarak nelerle karşı karşıya olduğumuzu ve bunun Endüstri 4.0 ile bağlamını cesur bir şekilde ortaya koyuyor. Pandeminin hızlandırdığı dijitalleşme hayatlarımıza ve bize neler kazandıracak ya da bizden neler götürecek? Bir insan üretimi olan makineler, geleceği nasıl şekillendirecek? Gelecek ve dijital dünyada biz insanlar nasıl bir rol oynayacağız?

Bir Kültür Virüsü, pandemi ve etkilerinden yola çıkarak insanlık tarihine ve sanayi devrimleri ışığında gelişen ve dönüşen dünyaya ışık tutuyor.

Yazar Hakkında:

İnsanlara anlatmak için iletişim, insanların ne anladığını anlamak için nörobilim eğitimi alan yazar, uzun yıllar iç karışıklık yaşayan ülkelerde kitle iletişimi üzerine çalıştı. Daha sonra Türkiye’ye dönüp Gösterge Bilim ve Sanat Akademisi’ni kurup, Kitle İletişim Araçlarının insan üzerindeki etkilerini araştırmanın yanında, genç kuşağın dijital sanat alanında eğitim almalarına katkıda bulundu.

Dijital sanatın gelişmesine katkıda bulunmak için TRT Çocuk kanalı ile birlikte “Dijital Karakter Tasarım” yarışmasını düzenledi ve jüri üyesi oldu. 0-5 yaş arasındaki sağır çocuklara çizgi film ile işaret dilini öğretmek için “El Feneri” isimli çizgi film projesini geliştirdi. Proje Uluslararası Engelsiz Bilişim Kongresi’nde EÇHA (Engelli Çocuk Hakları) Özel ödülüne layık görüldü.

Yazar, dijital gelecek ve kültürel değişimler alanında çalışmalarına devam etmektedir.

edebiyathaber.net (30 Eylül 2020)

Yorum yapın