Çiziyorsam Sebebi Var: İrma Zimiric Çetinkaya | Ayşe Yazar                                                          

Eylül 16, 2023

Çiziyorsam Sebebi Var: İrma Zimiric Çetinkaya | Ayşe Yazar                                                          

Çizimle olan ilişkiniz ne zaman başladı?

Çocukken annemin elime ilk kalem tutuşturup bir şeyler çizmem konusunda beni teşvik ettiği an itibariyle çizime başladığımı söyleyebilirim. Benim ve kız kardeşim için çizim, çocukluğumuzun önemli günlük rutinlerinden biriydi. Özellikle sevdiğimiz Japon anime çizgi filmleri seyredip favori karakterlerimizi çizmeye çalışırdık.

Büyüdükçe, çizimin yanı sıra grafik tasarıma olan ilgim de arttı ve bu doğrultuda Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Grafik sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden mezun oldum. Türkiye’ye yerleşmemin ardından ise Kadir Has Üniversitesi Tasarım Bölümünde yüksek lisansımı tamamladım.

Çizer kitaba nasıl hazırlanır?

Değişimi çok sevdiğim söylenemez. Her şeyin benim yaratıcı enerjim ile “nefes aldığı” köşemde çalışmayı tercih ediyorum.

Her şey, ilgili hikayeyi/metni okumakla başlıyor. Böylece yazarın düşünceleri, stili ve anlatımı “bağlantıya geçiyorum”. Karakter tasvirleri konusuna çok dikkat ediyor, hikayeyi okurken mutlaka notlar alıyorum. İlk okumadan sonra, sahneleri karakterler ve sayfa tasarımı konusunda konsept kafamda oluşuyor. Ayrıca, aynı konuda yapılmış işlere bakarak ilham almayı ve konu hakkındaki ufkumu genişletmeyi seviyorum.

Taslak çizimlerimi her zaman kurşunkalem ile yapıyorum ancak sahneleri değiştirmek konusunda kendimi kısıtlamıyorum. Son çizgi çizilene kadar tüm süreci organik, yaşayan ve değişime açık bir süreç olarak görüyorum.

Taslak çizimler tamamlanınca bunları Photoshop’a aktarıp, tabletim aracılığıyla çizimi dijital hale getiriyorum.

 Çizimlerinizi yaparken yazar ya da editör ile nasıl diyaloglar gelişiyor aranızda?

Şu ana kadar editörlerle iletişimim hep eposta üzerinden oldu. Bazı editörlerin hazır çizim notları oluyor ve çizimler bu notlar doğrultusunda yapılıyor, bazı editörler ise çizim konusunu tamamen bana bırakıyor, bu durumda daha özgür ifade edebiliyorum, her iki seçenekte benim için uygun. Çizimler tamamlandıktan sonra genelde küçük revizyonlar olabiliyor ancak bunlar genelde çok küçük detaylar oluyor ce çabucak tamamlanıyor.

Sanatınızı/çizimlerinizi beslemek için neler yapıyorsunuz?

Ben işimi günlük hayatta sürekli yaşıyorum. Ambalajlardan mağazalardaki oyuncaklara kadar her yerden ilham alıyorum. Online olarak sektördeki diğer insanların özellikle de yurt dışındakilerin neler yaptıklarını takip ediyorum. Ama en büyük ilham kaynağım çizgi filimler ve animasyonlar, özellikle de Ghibli ve Pixar Studios’a ait olanlar.

Bir kitabın rafta yerini alana kadar geçirdiği mutfak sürecini çizer cephesinden anlatır mısınız?

Metin hazır olunca editörler, hazırlanacak esere yakın bir stilim olduğunu düşünerek benimle iletişime geçiyorlar ve teslim süresi ve bütçe hakkında anlaşıyoruz.

Çizim notlarımı aldıktan sonra işim genelde bir ay civarında sürüyor. Çizimler tamamlandıktan sonra olası revizyonlar da yapılıyor ve çizimlerim, revizyonlar tamamlanması ve çizimlerin matbaaya iletilmesiyle benim görevim tamamlanıyor. Nihai çizim onayları geldikten sonra, üzerinde çalıştığım kitabı basılı olarak raflarda görmem en az iki ay daha sürüyor.

edebiyathaber.net (16 Eylül 2023)

Yorum yapın