Seda Öğretir: “Çevre sorunları, nesli tükenen bitki ve hayvanlar konularında çok hassasım.”

Aralık 31, 2020

Seda Öğretir: “Çevre sorunları, nesli tükenen bitki ve hayvanlar konularında çok hassasım.”

Ekranlarda görmeye alışık olduğumuz ünlü haber sunucusu Seda Öğretir ile Altın Kitaplar’dan çıkan yeni çocuk kitabı Kefi ve Yeni Arkadaşı üzerine konuştuk.

Merhaba Seda Hanım, öncelikle biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. 20 yıldır televizyonda çalışıyorum. Son 10 yıldır Ntv’de ana haber ve siyaset, söyleşi programları hazırlıyorum. Çeşitli eğitim kurumlarında mesleğimle ilgili deneyimlerimi gençlerle paylaşıyorum. Çocuklar için hikaye kitapları yazıyorum.

Sizi bugüne dek hep ekranlarda gördük. Şimdiyse bir çocuk kitabı serisi ile karşımızdasınız. Çocuk edebiyatına ilginiz nasıl başladı?

Edebiyata ilgim kendi çocukluğuma dayanıyor. Çocukluğumda en yakın arkadaşlarım kitaplarımdı. Bu ilgi gençliğimde de artarak devam etti. Sadece okuyucu olarak kalmadım, her zaman her yaşta bir şeyler karalamayı denedim.

Kendinize örnek aldığınız yazar ya da yazarlar var mı?

Olmaz mı? Gülten Dayıoğlu’nu okuyarak büyüdüm, şimdiyse yazar olarak onu örnek alıyorum.

Kefi’nin Maceraları fikri nasıl doğdu?

Çocuk kitabı yazma fikri stüdyoda, sunduğum bir haber sırasında aklıma düştü. Bundan iki yıl önce bir haber bülteni sırasında “Van’da inci kefali göçü başladı” başlıklı haberi sunduktan sonra görüntüleri izliyordum. Havada zıplayan inci kefallerine hayranlıkla bakıp şu cümleyi kurduğumu çok iyi hatırlıyorum: “Yıllardır inci kefalinin haberini sunuyorum, bu balığınki müthiş bir azim. Kahraman yerel, hikayesi evrensel. Öyleyse bu hikaye yazılmalı.”

Serinin üçüncü kitabı Kefi ve Yeni Arkadaşı kısa süre evvel çıktı. Kefi’yi bu kez ne gibi maceralar bekliyor?

Kefi kendinden çok farklı, kendine hiç benzemeyen biriyle arkadaş oluyor. Bu bir yaz ördeği. Ama Kefi’nin en yakın arkadaşı bu duruma biraz bozuluyor, hatta kızıyor. “Nasıl olur da bize benzemeyen birini sevebilirsin?” Diyor. Kefi kimseyi kırmadan ilişkileri yoluna koymaya çalışıyor. Öte yandan göldeki kirliliğin Kefi’nin dünyasını ve göl çevresindeki sulak alanların azalmasının da yaban ördeklerinin hayatını nasıl etkilediğini anlatıyorum..

Kitaplarınız kaç yaş grubuna hitap ediyor?

Kefi’nin Maceraları serisi 7-8 yaşa uygun. Ama okumayı yeni öğrenip çok seven çocuklar da var, 4. Sınıfa giden Kefi severler de.

Kefi’nin Maceraları devam edecek mi?

Kefi’nin Maceraları şimdilik bu kadar. Ama bir gün seriye ek yapmak isteyebilirim çünkü çevre sorunları, endemik türler, nesli tükenen bitki ve hayvanlar konularında çok hassasım. Çocukların bu konularda varolan duyarlılıklarını büyüdüklerinde kaybetmemelerini sağlayacak izler bırakmak gerek diye düşünüyorum.

edebiyathaber.net (31 Aralık 2020)

Yorum yapın