Cemal Süreya 34. ölüm yıl dönümünde Kadıköy’de şairin aynı adı taşıyan sokağında anıldı

Ocak 10, 2024

Cemal Süreya 34. ölüm yıl dönümünde Kadıköy’de şairin aynı adı taşıyan sokağında anıldı

Çıngıraklı Sokak Şiir Gazetesi ve Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği, Cemal Süreya’nın 34. ölüm yıl dönümünde Kadıköy’de şairin aynı adı taşıyan sokağındaydı. 

Şairin oturduğu son ev olan apartmana da şairin adı verilmişti, ayrıca evin duvarına 2011 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Semih Poroy’un çizimiyle üzerinde “Biliyorsun, ben hangi şehirdeysem/ yalnızlığın başkenti orası.” dizesi yazılı bir plaket asmıştı. Süreya bir şiirinde de “Hiçbir şeyim yok akıp giden sokaktan başka / keşke yalnız bunun için sevseydim seni.” demişti.

Süreya’nın evinin önündeki buluşma, gazetenin yayın yönetmeni Mustafa Köz’ün konuşmasıyla başladı. Köz, Cemal Süreya şiirinin hayata, sokağa dair bir şiir olduğunu vurguladıktan sonra şöyle dedi: “ Cemal Süreya, insanın ve hayatın küçük sevinçlerinden ve yalnızlığından, kişisel trajedisinden büyük bir şiir çıkardı. Bu şiir, şairin ölümünden sonra da okurla yeniden yazıldı ve okundu, okunuyor. Bir şairin kalıcılığı da sadece yaşadığı dönemde okunmasıyla değil, gelecekte de okuruyla buluşmasından anlaşılır.”

Etkinlikte  daha sonra Cemal Süreya şiirleri okundu ve şairin kapısına bir demet hüsnüyusuf kondu.

edebiyathaber.net (10 Ocak 2024)

Yorum yapın