Camillo Boito’dan femme fatale’in çarpıcı bir örneği

Mayıs 24, 2023

Camillo Boito’dan femme fatale’in çarpıcı bir örneği

Camillo Boito’nun Senso: Kontes Livia’nın Gizli Not Defteri adlı öykü kitabı, Özge Parlak Temel çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Camillo Boito’nun pek çok sinemacıya ilham olan ve edebiyat eleştirmenlerince en başarılı eseri kabul edilen Senso: Kontes Livia’nın Gizli Not Defteri, Kısa Klasikler’in mayıs kitapları arasında.  

Geçmişin o bunaltıcı döneminde yaşadığım her eylem, her sözcük ve bilhassa her utanç belleğime kazınmış; sürekli geriye dönüp hâlâ kapanmamış yaranın derin kesiklerini arıyorum. Hissettiğim şey acı mı yoksa heyecan mı, tam olarak bilemiyorum.
 
Camillo Boito’nun 1882’de yayımladığı Senso, arka planında III. İtalyan Bağımsızlık Savaşı’nın sürüp gittiği bir sadakatsizlik öyküsüdür. Anlatıya adını veren bu sözcük, İtalyancada duygu, his, şehvet gibi anlamlara gelir. İhtiyar kocasıyla mutsuz bir evlilik sürdüren, güzelliğine ve güzelliklere düşkün Kontes Livia etkileyici Teğmen Remigio Ruz’a gönlünü kaptırır. Ancak genç adamın aşkı Livia’nın sahip olduğu her şeyi feda etmesine ve yüzleşeceği utanca değecek bir aşk değildir. Aşk ve tutku yerini böylece öfkeli bir intikam arayışına bırakır.
 
19. yüzyılın femme fatale tiplemesinin çarpıcı bir örneğini okurla buluşturan, Luchino Visconti ve Tinto Brass gibi yönetmenlere de ilham olan Senso, edebiyat eleştirmenlerince yazarın en başarılı eseri olarak kabul edilir.

#kısaklasikler #italyanklasikleri #sadakatsizlik #utanç #intikam #şehvet

Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 24,00 TL

CAMILLO BOITO, 1836’da Roma’da doğdu. Venedik Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimarlık eğitimi aldı. Milano’daki Brera Güzel Sanatlar Akademisi dahil olmak üzere İtalya’nın önemli akademilerinde mimarlık dersleri verdi. Yazarlık kariyeriyse dergi ve gazetelerde yayımlanan mimarlık ve restorasyon makaleleriyle başladı. İtalya’nın önemli yapılarında yaptığı başarılı restorasyon çalışmalarıyla bilinen mimar, öyküleriyle de tanınmaya başladı. Notte di Natale (NoelGecesi) adlı psikolojik gerilim öyküsü Evgueni Mlodik tarafından 2012’de Christmas Eve ’45 adıyla kısa filme çekildi. 1882’de yazar olarak ün kazandığı Senso‘yu yayımladı. Bu en bilinen eseri birden çok filme uyarlandı. 1914’te Milano’da öldü.
 
ÖZGE PARLAK TEMEL, Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan mezun oldu. İtalya’da Sienave Perugia üniversiteleri ile Milano Katolik Üniversitesi’nde İtalyan dili ve edebiyatı üzerine eğitim gördü. Yüksek lisansını ve doktorasını Ankara Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda tamamladı. Dante Alighieri’nin İlahi Komedya‘sından Giuseppe Tomasidi Lampedusa’nın Leopar‘ına kadar İtalyan edebiyatının çeşitli yazarları üzerine makaleler yayımladı. Stefano Benni’nin Tatlı Hayat, Dino Buzzati’nin Yedi Ulak ve Fırçanın Ucundaki Hikâyeler adlı yapıtlarıyla Giovanni Ricci’nin Akdeniz Hikâyeleri: Ortaçağ ve Modern Çağ Arasında Kültürlerin Buluşması adlı derleme yapıtını İtalyancadan Türkçeye çevirdi. 2005’te bu yana doktor öğretim görevlisi olarak Hacettepe Üniversitesi’nde çalışıyor.

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2023)

Yorum yapın