Yalın Alpay’ın yazdığı Öteki ve Ben Karakarga Yayınları’ndan çıktı

Aralık 22, 2023

Yalın Alpay’ın yazdığı Öteki ve Ben Karakarga Yayınları’ndan çıktı

Yalın Alpay’ın Öteki ve Ben adlı kitabı Karakarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Ben” ve ben’in anlamını onsuz oluşturamayacağımız “öteki” üzerine yeni fikirler, başka bakış açıları ve daha önce aklımıza gelmeyen kimi yanıtlar bulabileceğimiz bir kitap.

Öteki ve Ben’i okurken günlük sohbetlerimizde ya da kendi kendimize kalıp düşündüğümüzde aklımızdan geçenler konusunda yalnız olmadığımızı anladığımız gibi bulduğumuz ya da bulduğumuzu sandığımız yanıtlar dışındakileri ve diğer yanıtlara ulaşmak için alternatif yolları da görüyoruz.

Bu kitap yaşama, ilişkilere, doğaya, insana, sanata bakış konusunun giderek daha çetrefilli hale geldiği post-truth çağında insan olmakla ilgili her türlü soruna dair yeni bir düşünce üretebilmek, var oluşla ilgili sorulara eklenen yeni sorulara kafa yormak ve tüm bunların anlamı üzerine düşünmek için eşsiz bir durak.

“…Yeni parça-bütün ilişkilerine açılmak ve okurlarını da bambaşka ilişki ağlarına sürüklemek üzere…”

Yalın Alpay’ın yazdığı Öteki ve Ben Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Arka Kapak Yazısı:

“Ben” doğuştan belli olan bir öz çerçevesinde, kendi doğası neyse, ona sadık kalarak gelişecek bir varlık değildir.  O bir özden çok, bir potansiyeller manzumesidir ve olasılıklardan hangisinin ne zaman baskın çıkacağı dışsal şartlara göre sürekli değişir.

“Ben” bir uzlaşımcıdır. “Öteki” ile her daim pazarlık halindedir ve bu pazarlık yaşamın her günü yeniden başlar. Dinmez bir ilişki içerisinde “ben” “öteki”leri, “öteki”ler “ben”i etkiler. Fakat “öteki”lerden ve “ben”den oluşan toplumda “ben” tek, “ötekiler” sayısızdır. Bu asimetrik ilişkide “ben”in “öteki”ler ve kendisi üzerindeki etkisi geride kalır. O, doğuşundan itibaren “öteki”nin gözetiminde, denetiminde ve danışmanlığında serpilir. Her gün yeniden inşa edilen bir kurgu olan “ben”, büyük oranda “öteki” tarafından belirlenir.

Rimbaud’nun söylediği gibi, “ben, bir ötekidir”.

Yazar Hakkında:

1980’de İstanbul’da doğdu. İki buçuk yaşında okuma yazma öğrenerek dönem basının ilgisini çekti ve “Harika Çocuk” olarak nitelendirildi. İlkokulda birinci ve ikinci sınıfı atlayarak üçüncü sınıftan başladı.

İktisat lisansını İstanbul Üniversitesinde, tarih yüksek lisansını Boğaziçi Üniversitesinde tamamladı. Doktora çalışmasına İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Biliminde devam etti. Varlık, Virgül, Radikal Kitap, Akşam Kitap, Istanbul Art News, Rh Sanat, Ot dergilerinde yazdı ve yazıyor. Tarih, siyaset, sanat ve ekonomi konularında çeşitli akademik dergilerde ve kitaplarda çok sayıda makale yayınladı. Sanat sergilerinde küratörlük, sanat fuarlarında direktörlük görevlerinde bulundu.

Aralarında Yalanın Siyaseti, Olaylarla Türkiye Ekonomisi, Genç Mustafa, Yapı(t)söküm, Moualla’nın Sanatı ve Devrim Erbil’de Öz’ün Ritmi: T/öz kitaplarının bulunduğu on bir kitabı yayınlandı. Öteki ve Ben, on ikinci kitabı. Yalanın Siyaseti ile 2017 yılında Necip Hablemitoğlu Toplumsal Duyarlılık ödülünü, Olaylarla Türkiye Ekonomisi (Prof. Dr. Emre Alkin’le birlikte) ile 2017’de Platin Dergisi Yılın En İyi İş Kitabı ödülünü, Genç Mustafa ile 2011 yılında Çizgi Roman Okurları Platformu’nun En İyi Türk Yazar ödülünü aldı.

Prömiyeri 2022’de gerçekleştirilen, Okan Bayülgen’in yazıp yönettiği Richard adlı tiyatro oyununun danışmanlığını yaptı. Seinfeld: Gündelik Yaşam Felsefesi, Filarmoninin Şövalyesi: Mozart, Mona Lisa’nın Çalınması: Tarihin En Büyük Sanat Hırsızlığı, Hiperbireyin Doğuşu: Bitcoin İzahnamesi’nin da aralarında bulunduğu çok sayıda belgesel çekti. Çeşitli televizyon ve Youtube kanallarında yöneticilik ve programlar yaptı. Tüm bu konularda üretim yapmaya devam ediyor. Çeşitli konulardaki konuşmalarını Avangart Youtube kanalında düzenli olarak yayınlıyor.

edebiyathaber.net (22 Aralık 2023)

Yorum yapın