Büyüyünce ne olsam? | Mehmet Özçataloğlu

Kasım 7, 2014

Büyüyünce ne olsam? | Mehmet Özçataloğlu

Bilim İnsanıÇocukluk döneminde en çok karşılaşılan sorudur “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusu. Her defasında farklı bir yanıt verilir bu soruya. Zira gelecek planları sürekli değişir bu dönemde. Kafa biraz karışıktır. Anne-babanın çocuk üzerinden kurduğu hayaller, beklentiler de etkilidir bu kafa karışıklığında. Sonrasında zaman geçip kişilik şekillenmeye başladığında da yanıtlar yine değişir gelecekte yapılacak işe dair.

Bu kafa karışıklığını giderir mi bilinmez fakat sözünü edeceğim iki kitap bu meslekler konusunda bir aydınlanma sağlayacaktır çocuklarda. Toprak Işık’ın yazdığı ve Tudem’in çocuklarla buluşturduğu “Bilim İnsanı” ve “Mühendis” çocuklar için ideal rehber konumunda.

İlk kitap “Bilim İnsanı”nda, “Bilim dedikleri de nedir?” diye sorarak konuya girmiş yazar. Sonrasında çocukları alıp uzak bir zamana götürüyor. Eski Yunan’da, Eski Çin’de, Hindistan’da, Yunanlılardan sonra Batı’da bilim ne durumdaymış, bilgilendiriyor. Rönesans döneminden söz edilmezse olmazdı zaten.

Sonrasında sözü ustalara getiriyor. Bilim denildiğinde akla gelen ilk isimlerle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatmış Toprak Işık. Bilim tek başına çok geniş bir kavramdır. Yazar da bunu böyle düşünmüş olmalı ki, bilimin dallarından ayrı ayrı söz etmiş. Çocuklarda kafa karışıklığına asla izin vermiyor yazar. Ola ki çocuklar “bilim insanı olunca nerede çalışırım?” diye düşünürlerse onun da yanıtı var kitapta. Hepimizin olduğu gibi bilimin de dostları vardır, değil mi? Felsefe, teknoloji ve edebiyat. Bilimle olan ilişkileri de… diyerek anlatırsam kitabı kimse okumayacak. Bunları da kitaptan okuyun artık diyelim ve ikinci kitabımız “Mühendis”e geçelim.

Mühendisİlk kitaba benzer şekilde “Mühendislik dedikleri nedir?” diyerek sahaya iniyor yazar. Etraflıca bilgilendirmeyi yaptıktan sonra yine bir tarih gezisine çıkarıyor çocukları mühendislik alanında. Peki, en ünlü mühendisler kimler miydi? Yanıtı elbette kitapta var. Arşimet, İskenderiyeli Heron, Leonardo Da Vinci, James watt, Thomas Edison, Nikola Tesla, Wright Kardeşler. Belki bu isimlerle ilgili birçok bilgi okunmuştur daha önce. Ama böylesi bir anlatımla kesinlikle okunmamıştır. Kalemine yüklü mizah da seziliyor Toprak Işık’ın. Bilim gibi sıkılarak okunacak bir konuyu (genellikle böyle düşünülür)çok keyifle okutuyor.

Mühendisliğin de geniş bir kavram olduğunu ve birçok alt dalının olduğunu okuyoruz kitapta. Mühendis olacak çocukların nerelerde çalışacağı, hangi konularda uzmanlaşacağı da diğer başlıklar. Mühendisliğin yalnız bir bilim olduğu düşünülmesin. Onun da dostları var tabi ki. Ve son kararı vermeden önce mesleğin geleceğine dair söylenebilecek birkaç şey.

Kitaplarda bilinmeyen birçok sözcük olabilir. Bu da konunun teknik bir konu olmasından kaynaklanıyor. Çocuklarda rahatsızlık yaratabilir. Fakat bununla birlikte alana ilgi duyan çocuğun sözlük kullanmaya erinmeyeceğini düşünüyorum.

Başta da dediğim gibi, kafa karışıklığını giderir mi bilinmez ama ele aldığı konularda eğlenceli bir şekilde bilgilendirdiği bir gerçek bu kitapların. Acaba ne olsam? Keyifle okunacak başvuru kitapları.

Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (7 Kasım 2014)

Yorum yapın