Büyüyerek genişleyen bir iyilik çemberi hikayesi | Hande Avtan

Ekim 4, 2021

Büyüyerek genişleyen bir iyilik çemberi hikayesi | Hande Avtan

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim kriziyle ilgili bir maceraya ortak olmaya ne dersiniz? Eğitici, eğlenceli, heyecanlı bu macerayı kaleme alan isim aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma konusunda çalışmalar yürüten akademisyen Ayşe Yorgancıoğlu. Doruktan Turan’ın çizimleriyle renklendirdiği Kiki ve Mohan Zorterella’ya Karşı kitabı Doğan Egmont aracılığıyla 2021 yılında okuruyla buluştu.

İklim krizinin günümüz ve geleceğin en önemli krizlerinden biri olacağı aşikâr. Bu anlamda farkındalık yaratmada çocuk kitapları yadsınamaz öneme sahip. Kendisi de iklim krizi, sürdürülebilirlik konulu araştırmalar yürüten bir akademisyen olan Ayşe Yorgancıoğlu’nun imzasını taşıyan Kiki ve Mohan serisinin ilk kitabı bu açıdan ayrı bir yere sahip.

Farklı karakterlerin uyumu

Kitabımızın ana karakterleriyle okul yolunda tanışıyoruz. Sporcu, atik ve sempatik bir karakter olan Kiraz namı diğer Kiki ve onun tam zıttı karakterde diyebileceğimiz soğukkanlı, sakin mizaçlı Mohan’ın dostluğu zıt karakterlerin kendine has uyumundan besleniyor. Üstelik bu dostluk öylesine güçlü ki okulun en kötü kalpli zorbalarının Murti’ye yaptıkları zorbalığa dahi beraberce direnmelerini sağlıyor. 

Bu noktada kitabın ikinci önemli teması olan zorbalıkla ilgili bir parantez açmak gerek. Akran zorbalığına maruz kalan birçok çocuk için yalnız olmadıklarını ve bu durumda hatalı tarafın zorbalığın uygulayıcısı olduğunu bilmek önemli zira. Murti’nin ve dostlarımızın zorbalıkla baş etme yöntemini görmek okurları için de ilham verici ve yüreklendirici. 

İklim krizi temalı bir macera

Arkadaşlarına yardımla başlayan iyilik çemberi kitabın devamında çeperini genişletiyor ve rotasını dünyamıza çeviriyor. İyiliğin ileride daha geniş perspektifte olumlu etkilere de yol açabileceği mesajını vurgulayan kitabımızın ana kötüsü ise Zortorella. Kafasındaki hain planları ve kötücül enerjisiyle biz okurları beklenmedik bir maceraya sürükleyen bu karakterin ana motivasyonu dünyamıza zarar vermek.

Bu zararı verebilmek için ise seçtiği yöntem günümüzün en önemli tehditlerinden olan iklim krizini kullanmak. Zortorella hain planlarını anlatırken biz okuyucular da küresel ısınmaya sebep olan süreç ile ilgili bilgi sahibi oluyoruz. Fosil yakıtların, karbondioksitin, nitrus oksitin, metan gazının sera gazlarını tetikleyerek dünyanın sıcaklığını arttıracağını öğreten kitap bu bilgileri hikayesine olabilecek en akılda kalıcı yolla entegre etmiş. 

Paralel akışlarda ilerleyen hikâyede aynı anda hem Zortorella ve ekibinin yaptıkları kötülüklerle dünyayı yok etme çabalarına hem de Kiki, Mohan ve Murti’nin okul hayatında yaşadıkları ve bunlarla baş etme biçimlerine tanıklık ediyoruz.

İşlerin kötüye gittiği anlarda bile umudunu yitirmeyen kahramanlarımız iklimsel krizle ilgili zorlukları aşabilecekler mi? Bu süreçte yaşananlar bize neler öğretecek? İklim kriziyle ilgili bizim alabileceğimiz önlemler neler? Ve benzeri soruların cevaplarını içeren kitabın sonunda yer alan Birleşmiş Milletlerin 17 adet sürdürülebilir kalkınma hedeflerini içeren liste de genç okuyucularına yeni ufuklar açabilecek nitelikte. Bu heyecan dolu serinin ikinci kitabını şimdiden merakla beklediğimizi söyleyerek bitirelim yazıyı. 

edebiyathaber.net (4 Ekim 2021)

Yorum yapın