Afacan Frieder ile anneannesi! Onlar olmasa dünya daha az eğlenceli olurdu doğrusu!

Şubat 2, 2022

Afacan Frieder ile anneannesi! Onlar olmasa dünya daha az eğlenceli olurdu doğrusu!

Gudrun Mebs’in yazdığı, Rotraut Susanne Berner’in resimlediği “Anneanne ile Frieder” serisinin ikinci kitabı Anneanne ile Frieder’in Yeni Maceraları, 6 ve üzeri yaş grubu için Ayşe Sarısayın çevirisiyle Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Almanya’nın sevilen çocuk klasiklerinden “Anneanne ile Frieder” serisi, Türkiye’de genç okurlarla buluşmaya devam ediyor! İlk kitap Anneanne ile Frieder‘den sonra, ikinci kitap Anneanne ile Frieder’in Yeni Maceraları da 6 yaş ve üstü okurlar için Can Çocuk raflarında!

Anneanne ile Frieder harika bir ekiptir: Anneannesi, Frieder’in bütün muzipliklerine, oyunlarına, lakırdılarına ayak uydurur, şnitzeli torununun tabağına oyuncak bir kepçe yardımıyla koyar, planladıkları pikniği yağmur yağınca tramvay durağına taşır, bahçeye bir jelibon ağacı diker ve daha neler neler…

Bu kitapta ise Frieder anneannesinin bahçesindeki çiçekleri yoluyor, gece geç vakitlere dek uyanık kalmak istiyor, ayakkabılarını beğenmediği için yalınayak geziyor. Fakat her ne olursa olsun anneannesi Frieder’in dilinden anlıyor.

Gudrun Mebs, Frieder ile anneannesinin maceralarını benzersiz bir yaşama sevinciyle anlatıyor.

‘Annane!’ diye seslenerek anneannesinin çevresinde hoplayıp zıplıyor. ‘Ama ben seni sevindirmek istiyorum annane!’
‘Beni sevindirmek istiyorsan işimi yapmama izin ver,’ diyor anneannesi ve çok dikkatle, çok özenle üç kırmızı laleyi suluyor.
Frieder öfkeleniyor. Anneannesi sadece laleleri görüyor, Frieder’i görmüyor.
‘Annane!’ diye bağırarak onun önüne geçiyor. ‘Ama annane, sen çiçekleri benden daha mı çok seviyorsun?’
‘Saçmalama!’ diyor anneannesi, Frieder’i kenara itip sulamaya devam ederek. Yorulmak nedir bilmeden.
Frieder derin derin iç çekiyor ve tekrar deniyor: ‘Annane! Hadi söyle artık, seni nasıl sevindireyim annane?’
‘Yolumdan çekilip uslu durarak,’ diyor anneannesi. ‘Beni dinlemiyor musun sen?’ Elindeki sulama kabını sallayınca üç damla su Frieder’in üstüne sıçrıyor. Belki dört damla.
‘Ama annane!’ diye yaygarayı koparıyor Frieder. Öfkeyle başını ovuşturuyor.
Anneannesi onu suladı! Olacak iş değil! Frieder lale değil ki!’

Gudrun Mebs

1944 yılında Bad Mergentheim’da doğdu, Frankfurt’ta büyüdü. 17 yaşındayken oyunculuk eğitimi almaya başladı, ardından bir tiyatro grubuyla tüm dünyayı dolaştı. 1965-1974 arasında televizyon filmi yapımcılığı alanında çalıştı. 1980’den beri çocuklar için yazıyor. Radyo oyunları ve kitapları çeşitli ödüllere değer bulundu (Alman Gençlik Kitabı Ödülü 1984, Avusturya ve İsviçre Çocuk Kitabı Ödülleri, vb). Yazar yaşamını Münih ve İtalya arasında gidip gelerek sürdürüyor.

edebiyathaber.net (2 Şubat 2022)

Yorum yapın