Yeni e dergisinin Ekim sayısı çıktı

Ekim 15, 2021

Yeni e dergisinin Ekim sayısı çıktı

Yeni e dergisi’nin Mikis Theodarakis ve Ferhan Şensoy’a ithaf ettiği Ekim sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“Mikis Theodarakis: Direnişin şarkısı” başlığı ile Yunan besteci ve müzisyen, ama aynı zamanda anti-faşist mücadelenin ön saflarında bir komünist olan Mikis Theoradakis’i gündem eden dosyanın yazarları arasında Barış Yıldırım, Mata Kaloudaki (Bengi Çakmak’ın çevirisiyle), Mahir Ergun, Seyit Aldoğan ve Fehmiye Çelik yer alıyor.

“Rönesans’ın Son Ustası” başlıklı yazısında Barış Avşar, Ağustos ayında yitirdiğimiz Ferhan Şensoy’u ‘Rönesans insanı’ yapan özelliklerini tiyatro ve edebiyata katkılarından yola çıkarak değerlendiriyor.

Dergideki bir diğer dikkat çeken yazı ise Aydın Çubukçu’nun kaleminden. Çubukçu, oyun yazarı ve devrimci Celal Perk’in eserlerinden yola çıkarak okuyucu ile Celal Perk’in hakikat anlayışını yeniden tanıştırıyor.

Nuray Sancar ise Zeynep Aliye’nin Cumhuriyet Kitaplığı’ndan çıkan yeni kitabı Kavşakta üzerine değerlendirmesi ile dergi sayfalarında. Dilan Mine Uğurlu, “Kukla Üzerine Bir Özgürlük Tarifi” isimli yazısı ile dergi okurunu radikal kuklacılığın tarihine götürüyor.

Korcan Evgin, Samuel Beckett’in önemli eseri Godot’yu Beklerken üzerinden kolektif bilinç ve örgütlenme üzerine bir denemesi ile dergide. İlyas Tunç tek sayfalık bu yazısında Porto Riko’ya götürüyor okuyucuyu.

“Günlerden 24 Ekimdi,” diyor. Musa Yazıcı’nın, Halim Şafak ile bireylikler dergisi üzerinden dergicilik serüveni ve edebiyat üzerine gerçekleştirdiği söyleşi de Yeni e’nin ekim sayısında. Ulaş Töre Sivrioğlu, bu sefer Yeni Osmanlıcı tarih yazımının tanınmış temsilcilerinden biri olan Ahmet Yaşar Ocak’ın “Türkler, Türkiye ve İslam” adlı çalışmasını ele alıyor.

Ermeni şiirin en büyük isimlerinden Rupen Sevag’ın Ohannes Şaşkal tarafından çevrilen şiiri Esrik Aşk ise bu sayının sürprizleri arasında. Ayrıca Cevahir Bedel, İdris Sezgin, Arife Kalender, Önder Karataş, Enver Topaloğlu, Anıl Cihan, Gökhan Arslan, Serdar Koçak, Mustafa Bıyıklı ve M. Mahzun Doğan bu sayıdaki şairler arasında. Tekgül Arı, Umut Çetin, Zekeriya Şimşek, Onur Gürleyen ve İlkay Yılmaz ise öyküleriyle dergide yer alıyor. Kapakta yer alan illüstrasyon, yazar Hıdır Murat Doğan’a ait. Gökçe Naz Köse ise bu sayının çizeri olarak derginin sayfaları arasında yer buluyor.

Kaynak: edebiyatburada.com(15 Ekim 2021)

Yorum yapın