Borges’in peşinden adım adım Sicilya’ya | Burak Soyer

Kasım 7, 2023

Borges’in peşinden adım adım Sicilya’ya | Burak Soyer

İspanyol gazeteci Alejandro Luque’nin kaleme aldığı “Borges Sicilya’da”, Luque’nin üç arkadaşıyla birlikte Borges’in Sicilya’ya yaptığı seyahatin fotoğraflarının izinden giderek, kültüre, sanata, tarihe, edebiyata ünlü yazarın zihinsel dünyasından bakan bir kitap. 

Gazetecilik dışında, yazarlık, editörlük, müzisyenlikle de iştigal eden Alejandro Luque 1974’te İspanya’da doğmuş. 1994 yılında Diario de Cadiz ve Cadiz Informacion’da gazeteciliğe başlamış. Ardından El Pais’e geçerek beş yıl süreyle Cadiz’de kültür sanat muhabiri olarak görev yapmış. Edebiyat ve düşünce dergisi Caleta’nın kurucu ortaklarından olan ve dergide müdür yardımcılığı görevini üstlenen Luque, dijital bir dergi olarak yayın yapan Mediterraneo Sur’un da kurucuları arasında yer almış ve koordinatörlük yapmış. Çok sayıda eseri bulunan Alejandro Luque’nin en bilinen yapıtları 2003 yılında yayımladığı Armas Gemalos isimli şiir derlemesi, 2006’da çıkan Calle de la Soledad Antiqua romanı ve yine aynı yıl yayımlanan La Defensa Siciliana adlı öykü derlemesi. Luque, kısa süre önce Ketebe Yayınları’ndan Zeynep Tür çevirisiyle yayımlanan “Borges Sicilya”da kitabıyla da bu sefer Türkiyeli okurların karşısında. Kitap, Luque’nin üç arkadaşı ve kiralık arabaları Eureka ile çıktığı yolculukta, Jorge Luis Borges’in Sicilya’nın çeşitli yerlerinde çekilmiş fotoğraflarını adım adım takip ederek hayatı, tarihi, sanatı, doğayı, ünlü yazarın hayal dünyasından okura aktarıyor. 

Kendi deyimiyle bir “Borgiofil” olan Luque, Messina’daki eğitimi için bir burs kazanan filolog Ro, serbest muhabir Ivan, sinema hastası bir serbest muhabir Ka ve bu dört arkadaşın birlikte kiraladığı Fiat Punto marka araba Eureka ile tası tarağı toplayıp Borges’in, her sokağında, mekanında fotoğraflarıyla izini bıraktığı Sicilya’ya doğru yola koyuluyor. Geziyi, “En güzel yerlere, sıradan olanları unutmadan yapılan bir seyahatin güncesi” olarak tanımlayan Luque, edebi bir “tür” gibi kurguladığı bu seyahatin olay örgüsünü şöyle özetliyor: “Sicilya’da ufak bir büyük tur. Asfaltta ama aynı zamanda, edebiyatın, müziğin, sanatın ve hafızanın kaprisli paralı yollarında yapılan bir yolculuk. Borges’in, adadaki gezisi sırasında çekilmiş fotoğraflarından oluşan bir albüm tarafından dikte edilen, çeşitli kestirme yollara ve atlamalara müsamaha gösteren bir güzergâh.” 

Dört kafadar ve külüstürden hallice arabaları, ünlü yazarın bazen ışıldayan bir gün doğumuna rast gelen, bazen hafızanın ücra köşelerinde turlayıp aynalarda kendine bakmadan geçen büyük yazarın izini sürüyor “Borges Sicilya”da kitabında. Seyir defterindeki Cefalu, Palermo, Sirakuza, Bagheria gibi kasabaları ve şehirleri de atlamayan ekip, mekanları da örgüye dahil ederek düşünsel dünyaya ve onun yaratımından ortaya çıkan ne varsa Borges’in süzgecinden damıtarak önümüze koyuyor. 

edebiyathaber.net (7 Kasım 2023)

Yorum yapın