Mısırlı feminist yazar Neval el-Saadavi’den: “Kadın Hapishanesindeki Anılarım”

Kasım 7, 2023

Mısırlı feminist yazar Neval el-Saadavi’den: “Kadın Hapishanesindeki Anılarım”

Neval el-Saadavi’nin “Kadın Hapishanesindeki Anılarım” adlı kitabı, Mustafa İsmail Dönmez çevirisiyle Ayrıkotu Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Mısırlı feminist yazar Neval el-Saadavi‘nin kaleme aldığı “Kadın Hapishanesindeki Anılarım” adlı kitabı, Doç. Dr. Mustafa İsmail Dönmez’in Arapçadan çevirisi ile raflarda yerini aldı.

Ben, insanların düşünen bir aklı, doğruluk ve adalet için çarpan bir yüreği olduğu için hapse atıldığı tuhaf bir zamanda doğdum. Şiir, öykü ya da roman yazdığı için, bilimsel ya da edebî bir makale yayınladığı için, özgürlük çağrısı yapan bir makale kaleme aldığı için tutuklandığı bir zamanda.

Böyle bir devirde doğduğum için hapse girmeme şaşmamak gerek. Çünkü bütün suçları işledim; öykü, roman, şiir yazdım; bilimsel, edebi araştırmalar ve özgürlük çağrısı yapan makaleler yayınladım.

Ama en büyük suçum, sadece cariye ve köle olmam istenen bir zamanda, özgür bir kadın olmamdı. Aklın devre dışı bırakılmaya çalışıldığı bir dönemde, düşünen bir akla sahip olarak dünyaya geldim.

Neval el-Saadavi

Neval el-Saadavi

Feminist yazar Saadavi, 1931 yılında Mısır’da doğdu. 1955’te Kahire Tıp Fakültesinden mezun oldu. Şimdiye kadar en az yirmi dört kitabı yayımlanmış olan yazar, kadınların ezilmişliği ve toplumsal cinsiyet konusundaki düşüncelerinden dolayı Mısır hükümetinin zulmüne maruz kaldı. 1972’de yayımlanan Woman and Sex adlı kitabı, tabu sayılan konulara karşı açılmış sıkı bir kavga çağrısıydı ve büyük ses getirdi. Bir seks işçisinin hayatını anlattığı Sıfır Noktasındaki Kadın, sayısız dile çevrildi. Türkçeye de çevrilen bu kitap, büyük yankı uyandırdı ve yazara Türkiye’de bilinirlik kazandırdı. 1981’de Enver Sedat Hükümeti tarafından hapishaneye kondu. 1982’de özgürlüğünü geri kazandığında ilk işi Arap Kadınları Dayanışma Derneğinin kurmak oldu. Dernek 1991’de kapatıldı ve Saadavi de siyasal baskılara dayanamayarak yurt dışına çıktı. Neval el-Saadavi 89 yaşında aramızdan ayrıldı. Yazarın yayımlanmış kitapları: Havva’nın Örtülü Yüzü, Tanrı Nil Kıyısında Öldü, Kadının Cennette Yeri Yok, Kahire Saçlarımı Geri Ver, Petrol Diyarında Aşk ve İmamın Düşüşü.

edebiyathaber.net (7 Kasım 2023)

Yorum yapın