“Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor”: Bir çakıltaşı kaç farklı hikâye anlatabilir?

Mart 20, 2013

“Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor”: Bir çakıltaşı kaç farklı hikâye anlatabilir?

Behiç Ak, yazıp resimlediği “Tombiş Kitaplar” dizisinin ikinci kitabı olan Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor’da çocukları yine felsefeye davet ediyor.

Dünyanın en prestijli çocuk edebiyatı ödüllerinden Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) 2014 Türkiye adayı olan Behiç Ak, yazıp resimlediği “Tombiş Kitaplar” dizisinin ikinci kitabında meraklı Memo ve arkadaşı Tombiş’in yeni öyküsünü okurlarıyla paylaşıyor. Farklı düşüncelerin ve duyguların yaşama kattığı zenginliği meraklı bir çocuğun gözünden aktaran sanatçı, karikatür tadındaki çizimleriyle ve düşündürücü, renkli karakterleriyle, bir çakıltaşına herkesin değişik anlamlar yükleyebileceğini anlatıyor. Çocukları çevrelerindeki dünyayı gözlemlemeye ve sorgulamaya özendiren kitap, felsefeye giriş niteliği taşıyor. Günışığı Kitaplığı’nın özenli bir tasarımla yeniden biçimleyerek dizileştirdiği “Tombiş Kitaplar” yeni öykülerle devam edecek.

Memo, plajda dolaşırken küçük bir çakıltaşı bulur. Rastladığı herkes, bu taşta farklı farklı özellikler keşfeder. Bir taş hem çok cesur hem de çok tok olabilir mi?

Behiç Ak, 1956 yılında Samsun’da doğdu; İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri Cumhuriyet gazetesinde bant karikatür çiziyor. Çocuk kitabı yazarlığı ve çizerliği, oyun yazarlığı ve sanat yönetmenliğinin yanı sıra belgesel film alanında da çalışmaları olan sanatçının resimli çocuk kitaplarından bazıları, Japonya’da da yayımlanan Gökdelene Giren Bulut, Kedi Adası, Rüzgârın Üzerindeki Şehir, Uyurgezer Fil ile Büyükanne ve Miyop Ejderha. Bunlardan Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı (7. baskı: 2012) ile Benim Bir Karışım ve Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor (2013) “Tombiş Kitaplar” adı altında Günışığı Kitaplığı tarafından özgün tasarımlarla yenilendi. Behiç Ak’ın,  “Gülümseten Öyküler” adı altında yazıp çizdiği Güneşi Bile Tamir Eden Adam, Pat Karikatür Okulu ve Geçmişe Tırmanan Merdiven gibi kitaplar her yaştan okurun büyük ilgisini topluyor. Yazarın, yine Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan Karikatür Kitabı (2. baskı: 2012), 30 yıllık karikatür birikimini çocuklara sunan özel bir albüm. Kedilere düşkünlüğüyle tanınan sanatçı, İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (20 Mart 2013)

Yorum yapın