“Bizans İmparatorluğu’nun Kısa Tarihi” yayımlandı

Temmuz 9, 2018

“Bizans İmparatorluğu’nun Kısa Tarihi” yayımlandı

Dionysios Stathakopoulos’un Bizans İmparatorluğu’nun Kısa Tarihiadlı kitabı, Cumhur Atay çevirisiyle İletişim Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğu Roma İmparatorluğu olarak da bildiğimiz Bizans İmparatorluğu’nun bereketli tarihi bugün hâlâ araştırılmaya muhtaç ve pek çok yanıyla ilgi çekici olmaya devam edecek gibi görünüyor. Dionysios Stathakopoulos’un bu eseri, Bizans İmparatorluğu’nun bir kitaba sığdırılabilmesi güç serüvenini, yalnızca tek bir değişkene indirgemeden, etkileşimli bir kavrayışla, çevresiyle ilişkisini hesaba katan ve onu kapalı, izole bir tarih anlatısına hapsetmeyen bir titizlikle ele alıyor. İnsanlık tarihinin bu önemli kesitini yalnızca tarih disipliniyle ilgilenen uzmanlara değil, geniş bir okur kitlesine aktarabilmeyi başaran, ustaca bir sadelikle örülmüş bu metin bilhassa meraklısına oldukça iddialı bir başlangıç vaat ediyor.

“Hâkim hegemonik söylemimiz Batı merkezli olduğundan Bizans’ın önemimsizleştirilmesi kaçınılmazdır. (…) Bizans kaynaklarının inanmamızı istediği şeye rağmen, Bizans hareket etmeyen eski bir organizma olmanın çok uzağındaydı. Klasikleşmiş arkaizm ve üslupçuluk örtüsünü kaldırınca sürekli bir değişim ve adaptasyon sürecini görürsünüz.”
DIONYSIOS STATHAKOPOULOS

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Dionysios Stathakopoulos

Bizans tarihi üzerine çalışmalarıyla bilinen tarihçi, King’s College London’da Bizans Çalışmaları bölümünde öğretim görevlisidir. Doktorasını Viyana Üniversitesi’nde “Famines and Epidemics in late Antiquity” [“Antikite’nin sonunda kıtlık ve salgınlar”] adlı çalışmasıyla aldı. Bu çalışması daha sonra kitaplaştırıldı: Famine and Pestilence in the Late Roman and Early Byzantine Empire: a Systematic Survey of Subsistence Crises and Epidemics, 2004, Ashgate. Ayrıca Viyana Üniversitesi’nde ve Budapeşte’deki Central European University’de ders vermeye devam etmektedir.

edebiyathaber.net (9 Temmuz 2018)

Yorum yapın