Bir ustanın anlatımıyla: “Öykü Yazmanın Sırları”

Ekim 25, 2021

Bir ustanın anlatımıyla: “Öykü Yazmanın Sırları”

Orhan Duru’nun “Öykü Yazmanın Sırları” adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Öykü Yazmanın Sırları”nda öyküyü öykü yapan öğeleri; modern öykünün özelliklerini ve inceliklerini; anlatı geleneğimizin ana hatlarını ve gelişimini; günümüz öyküsünün niteliklerini anlatıyor Orhan Duru. 1950 Kuşağı’nın öykümüze kattıkları, amaçları, arayışları ve etkilenmeleri çerçevesinde kendi anlayışlarının, yöntemlerinin altını çiziyor. Türkçede adını koyduğu Bilimkurgu’nun dünyadaki gelişimini, önemini ve bizdeki izdüşümlerini gösteriyor.

“Öykü Yazmanın Sırları”, okurlar kadar yazarların da severek okuyup yararlanacağı, Duru’nun kara mizah, fantezi ve düşsellik dolu ele avuca sığmaz yazarlığının sırlarını cömertçe ortaya koyan bir kitap.

Yazar hakkında

Orhan Duru (İstanbul, 18 Aralık 1933 – 25 Ocak 2009) Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni bitirdi (1956). Bir süre vete­rinerlik ve aynı fakültede asistanlık yaptıktan sonra gazete­ciliğe yöneldi. 1961’de “Ulus”ta başladığı mesleğini 1993’e dek “Cumhuriyet”, “Milliyet”, “Güneş”, “Hürriyet” ve Star TV’de sürdürdü; bir süre “Yeni Yüzyıl” gazetesinde yazdı. İlk öyküsü “Kadın ve İçki” 1953’te “Küçük Dergi”de çıktı. “Mavi”, “Evrim”, “Yeni Ufuklar”, “Pazar Postası”, “Yelken” ve “Dost” dergilerindeki ürünleriyle dik­kat çekti. “a Kuşağı” ve “Mavi Hareketi” yazarları arasında yer aldı; 1950 Kuşağı öykücüleri arasında öne çıkan isimler­den biri oldu. “Ağır İşçiler” adlı öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda başarı ödülünü, “Sarmal” ile 1996 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, Fırtına ile 1998 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı.

edebiyathaber.net (25 Ekim 2021)

Yorum yapın