Bir mahalle istasyonunu savunuyor!

Ocak 6, 2015

Bir mahalle istasyonunu savunuyor!

Menekse istasyonu kpk 1bskÖmer Açık’ın 8-12 yaş grubu için yazdığı ilk romanı Menekşe İstasyonu” Günışığı Kitaplığı’nca yayımlandı.

Genç yazar Ömer Açık, zengin dil kullanımıyla okumayı keyfe dönüştürmeyi başardığı ilk çocuk romanında okuru, Küçükçekmece Gölü kıyısında bir mahalleye davet ediyor ve mahallelinin tren istasyonlarını savunma çabasını anlatıyor. Kentsel dönüşümün sonuçları ile etkileri üzerine düşündüren ve dayanışmayı yücelten roman, bir yandan da, yok olmaya yüz tutan meslekleri hatırlatıyor. Öğretmenlik görevini sürdüren yazar, çocukların heyecanını ve yaşamı biçimlendirme gücünü, kendi deneyimlerinden süzerek hissettirmeyi başarıyor. Gün geçtikçe hızlanan ve sorumsuzca şekillendirilen bir dünyada, tren istasyonunda kitap okumak ve vagon penceresinden farklı yaşam kareleri görmek isteyen küçükler ve büyükler için umut sözcükleriyle yazılmış bir roman.

Menekşe renginde, buz gibi suları olan Küçükçekmece Gölü’nün kenarında kendilerine bir yaşam kurmayı başaran Menekşeliler… Kuşaktan kuşağa evlerini, yollarını, okullarını ve hatta onları işlerine, okullarına ve gezmeye götüren istasyonlarını emek emek kuran Menekşeliler, günün birinde istasyonun geleceğiyle ilgili bir haber alırlar. Büfecisinden dişçisine, muhtarından mahallenin afacan çocuklarına kadar tüm mahalle toplanır. Geçmişlerini ve geleceklerini nasıl kurtaracaklardır?..

Ömer Açık, 1980 yılında Adana’da doğdu. Daha sonra taşındığı Ankara’da büyüdü. Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Eğitiminin ardından önce Adana’nın bir köyünde, sonra da Mardin’de öğretmenlik yaptı. Çocuklarla çocuk olmayı, çarşı pazar dolaşmayı ve yolculuklara çıkmayı seviyor. Çocuklar için yazdığı ilk romanı Menekşe İstasyonu’nda (2014) bir mahalle ve dayanışma öyküsü anlatan Açık, eşiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor ve öğretmenlik mesleğini sürdürüyor.

edebiyathaber.net (6 Ocak 2015)

Yorum yapın