Bir fütüristin gözüyle “gelecek” | Serkan Parlak

Ekim 7, 2021

Bir fütüristin gözüyle “gelecek” | Serkan Parlak

Dr. Mustafa Aykut’un Nemesis Kitap etiketiyle yayımlanan “2040’a Ne Kaldı? ‘Bir Fütüristin Gözüyle Gelecek’” adlı kitabı geçtiğimiz günlerde okurla buluştu. Alanında uzman bir isim ve aynı zamanda Fütüristler Derneği Başkanı olan Aykut, geleceğin dünyasının nasıl şekilleneceği konusunda, meseleye meraklı okurlar için derli toplu, zihin açıcı ve derinlikli fikirler üretmiş.  

Salgınla birlikte değişimin hızı daha da arttı. Önümüzdeki yıllarda gerçekleşebilecek değişim ve dönüşümleri anlayabilmek için 2040’lı yıllarda neler olabileceği konusunda fikir üretmek gerekiyor. 2040’ta özellikle teknolojik gelişmelerin etkisiyle ne gibi değişimler olabilir? Konuya meraklı okurlar olarak birçok farklı kaynaktan her gün bilgi sahibi oluyoruz. Para ve kredi kartları, kimlik kartları, ehliyetler olmayacak. Fosil yakıtla çalışan araçlar yerini, elektrikli ya da uzun süre kullanılabilecek pillerle çalışan araçlara bırakacak. Yapay zeka ile ilgili gelişmelerle birlikte yoğun bilgi gerektiren, bürokratik ve hizmet sektörü ağırlıklı birçok işte insanlar çalışmayacak. İklim krizinin etkileri azaltılamazsa bazı canlı türleri yok olacak. Kuraklık, seller, yangınlar ve deniz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak göçler daha da artacak, tatlı su kaynakları azalacak. Robotlar, yüksek hızlı trenler, drone otomobiller, sürücüsüz araçlar, kuantum bilgisayarlar… Tabi ki gen editörleri, yapay organ üreticileri, veri dedektifleri gibi yeni meslekler ortaya çıkacak. 

“2040’a Ne Kaldı?” kitabında geleceğe olumlu bir bakış açısıyla yaklaşılıyor. Bugüne nasıl geldiğimiz ve yaklaşık yirmi yıl sonra nerede olabileceğimiz meselesi belli temalar üzerinden alçakgönüllü bir üslupla tartışılıyor. Uzmanlaşıp uzlaşarak birlikte olumlu bir gelecek tasarlayabiliriz diyor özetle Aykut. Kitabın önsözünde Ufuk Tarhan, Birol Güven ve Alphan Manas’ın yazıları var. Giriş bölümünde ise yazarın fütürizm, fütüristler ve uzgörü konusunda okuru bilgilendirme amaçlı kısa, yalın ve akıcı bir dille kurguladığı denemeleri yer alıyor.Yazarın da belirttiği gibi, “Fütürizm insanların, toplumların ve kurumların gelecekteki değişiklikleri tahmin etmelerine, hazırlanmalarına ve avantaj elde etmelerine yardımcı olmak için gelecekte neler olabileceğine ilişkin bir çalışmalar bütünüdür. Fütürist, gelecekte neler olabileceğini ve bazı durumlarda gelecekte neler olması gerektiğini tanımlamak için uzgörüler yapar. Topluma, herhangi bir konuda gelecekte neler olacağını gerçekçi ve nitelikli bir içerikle, senaryolar, hikâyeler ve anekdotlar da ekleyerek anlatır ya da yazıya döker. Bunu, onların anlayacağı şekilde yapar.”  

“2040’a Ne Kaldı?” bir fütüristin bilgi ve deneyimlerinden hareketle gelecekte bizi neyin beklediği meselesine olumlu anlamda yaklaşan, farklı bakış açıları üzerinden meseleyi ayrıntılı biçimde tartışan zihin açıcı bir kitap.

edebiyathaber.net (7 Ekim 2021)

Yorum yapın