Bilim dünyasındaki erkek egemen anlayışı yerle yeksan eden Marie Curie’yi tanımak isteyenler için

Ocak 12, 2023

Bilim dünyasındaki erkek egemen anlayışı yerle yeksan eden Marie Curie’yi tanımak isteyenler için

Ömür Uzel’in yazdığı Marie Curie – Patent, Bilimin Ruhuna Aykırıdır Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Karakarga Yayınları’nın yeni serisi Bilim İnsanları’nın yeni kitabında Ömür Uzel bilime adanmış bir ömrün simgesi olan Marie Curie’yi anlatıyor. 

Bilim Tarihinde Çığır Açan Bir İnsanın Hikâyesi

Bu kitabı okuduktan sonra yaşamı boyunca uğruna mücadele etmekten geri durmadığı bilim için yaşamını da feda ettiği düşünülen, 66 yaşında ölümüne neden olan kan kanserine çalışmaları sırasında maruz kaldığı radyasyon nedeniyle yakalandığına inanılan Marie Curie’nin hikâyesine başka bir gözle bakacaksınız. 

Arka Kapak Yazısı:

“Hayatımı imkânsızı anlamaya adadım.”

 – Marie Curie

Sizce bilim tarihinde çığır açan dâhi biri nasıl anlatılmalı?

Onu, aldığı Nobel ödüllerinin içine mi sıkıştırmalı? Yoksa keşfettiği elementleri ve cinsiyetini, isminin önüne ekleyerek konuyu kapatmalı mı?  Ya da topluma bilim yoluyla seslenmeyi tercih eden, kendi hayalleriyle insanlığın ortak çıkarlarını aynı paydada buluşturmayı amaç edinen, her şeyden önce insan odaklı olduğunu anlatmaya çalışan birinin toplumsal bakış açısını ön planda mı tutmalı?

Başarı, zekâ ve yetenek cinsiyetsizdir, ırksızdır, mezhepsizdir, dilsizdir, çok kültürlüdür. Bunu kabul ettirmek için onun verdiği mücadele, tüm insanlara örnek olmuştur.

Çünkü mücadelesi bireysel değil, evrenseldir.

Marie Curie… Hayatını hiç görmediği insanlar için feda eden bilim insanı. Marie, ne kadar başarılı olursa olsun her zaman her yerde cinsiyet ayrımı duvarı karşısına çıkıyordu. Kadın ve bilim sözcüklerini yan yana getiremeyen komiteler, Marie’yi oyun dışı bırakmaya çalışıyordu. “Nobel Ödüllü Bilim İnsanı” değil, “Ünlü Fizikçi” değil, “Kadın Kimyager” hiç değil!

Yaşamı gibi sade ve net. Şöhretten, unvandan, ödülden arındırılmış; bilime adanmış bir hayat…

edebiyathaber.net (12 Ocak 2023)

Yorum yapın