Uygur Türkleri, otoriter bir rejimin ezdiği halka ses ve el vermek için verilen bir gazetecilik mücadelesi…

Şubat 5, 2024

Uygur Türkleri, otoriter bir rejimin ezdiği halka ses ve el vermek için verilen bir gazetecilik mücadelesi…

Eric Darbre & Eliot Frangues’in Uygur Türkleri – Ölüme Kafa Tutan Bir Halk adlı kitap KaraKarga Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Bu hikaye, otoriter bir rejimin ezdiği halka ses ve el vermek için verilen gazetecilik mücadelesinin hikayesidir.

Ölmeyi reddeden bir halk olarak adlandırdıkları Uygur Türklerinin trajedisini saha deneyimi sayesinde tüm çıplaklığı ile gözler önüne seren gazeteci Eric Darbré ve çarpıcı çizimleriyle ona eşlik eden Eliot Franques okuru Çin’e yapılan trajik bir yolculuğa davet ediyor.

Eric Darbré Uygur protestosunun doğuşunu, Türk kökenli bu Müslüman halkın Çin’e karşı yükselişini, baskıların, şiddetin, kampların, ölümlerin yol açtığı felaketi tüm dünyaya ulaştırmak için bir gazetecilik mücadelesi veriyor.

Belgesel niteliğindeki bu çizgi roman, bugün Fransa tarafından soykırım olarak kabul edilen Uygur trajedisi hakkında önemli bir bağımsız gazetecilik eseridir.

Uygur Türkleri-Ölüme Kafa Tutan Bir HalkKarakarga Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda….

Arka Kapak Yazısı:

Uygur Dramı…

İlk büyük gösteriler kanlı bir şekilde bastırıldığında ben buradaydım. 1996 yılıydı, 25 sene önce. Gazeteciliğe o zaman başladım.

O yıllarda dünya kendini, Çin’deki Türk azınlıktan sorumlu hissetmiyordu. Ben, Çin Uygur kadınlarını kürtaja zorlamaya başladığında da buradaydım. Çöldeki tutuklu kamplarının yapılışını, daha sonra kültürel bir soykırıma dönüşecek bir şeyin temellerinin atılışını da gördüm.

Haliyle, o Uygur Türklerine, sessizlik ve kayıtsızlık içinde ölmelerine göz yummayacağıma söz verdim. Boğazıma tıkanan bir yumruya dönüşen şu soruyla birlikte, oraya defalarca geri döndüm: Bir gazeteci, kendini faydalı kılmak için ne kadar ileri gidebilir?

edebiyathaber.net (5 Şubat 2024)

Yorum yapın